Psykologiskt försvar under kalla kriget – nytt avsnitt av podden HÖRESUND

Publicerad den 12 oktober 2023
Tre personer sitter runt ett bord i en inspelningsstudio.

Svenskarna uppmanas naivt att kämpa till sista droppen, danskarna att vara pragmatiskt lydiga. Känns bilden igen? Inte? Marie Cronqvist och Rosanna Farbøl ger många fler nyanser när de pratar om svensk och dansk beredskapskultur under kalla kriget och fram till idag. Sverige inspirerades av USA och Danmark inspirerades av Sverige, men skillnaderna mellan de skandinaviska länderna handlade mer om vem som hade erfarenhet av att vara i krig, och vem som trodde på en lika teoretisk som otrolig seger.

Medverkande:
Marie Cronqvist, docent och lektor i journalistik och mediehistoria, Lunds universitet och Rosanna Farbøl, forskare i mediehistoria, Lunds universitet

Lyssna på deras samtal om civil beredskap, propaganda och mänskligt försvar:

HÖRESUND är en podd från Centrum för Öresundsstudier. Podden började under corona-pandemin, för att undersöka vilka konsekvenser den fick i Öresundsregionen. Nu fokuserar HÖRESUND på gränser i allmänhet och på Öresundsregionen i synnerhet. Gränser kan fungera både som barriärer och som motorer, och är ständigt under förhandling. Lyssna på dessa förhandlingar i HÖRESUND.