Fanny Juhlin och Truls Mårtensson, Kandidatprogram i modevetenskap

Vad fick dig att söka till Modevetenskapliga programmet?

Truls Mårtensson: Jag har länge varit intresserad av kläder, och vad kläder gör med oss som människor.  Samtidigt kände jag att jag saknade verktygen för att förstå kläder och mode som mer än bara fysiska kläder.  Tidigare ar jag studerat filmvetenskap i Lund och kände att ett ämne inom humaniora passade mig. Modevetenskapen liknar det ämnet mycket i sin utformning.

Fanny Juhlin: Jag sökte efter en plattform där mode tas på allvar; där en kan se det ur andra perspektiv, så som filosofiska, materiella, kommunikativa och sociala osv. Modevetenskapen tror jag kan ge en unik men samtidigt stadig grund att stå på för att sedan nicha sig.

Ni har nu gått ett läsår, var ser ni er själva om två år med examensbeviset i hand?

Truls: Oj, svår men bra fråga. Jag tror att jag kommer att ha fokus på att vidareutbilda mig inom akademin. Under året har vi haft väldigt blandade kurser, både inom kulturhistoria och inom marknadsföring och jag har insett att jag är mest intresserad av historia. Kanske vill jag jobba inom museivärlden. Men jag vet inte alls. Och det är väl där spänningen ligger.

Fanny: Jag är inställd på att vidareutveckla de kompetenser jag redan fått under de här tre åren. Jag är väl inne mer på modejournalistik, inköp/konsultation eller marknadsföring, samtliga gärna med ett hållbarhetsperspektiv. I och med att utbildningen är så pass tvärvetenskaplig, där dessutom en valbar termin samt praktik ingår, så har jag förhoppningsvis fått prova på många av dessa ingångar. Detta kan likväl ha gjort att mina mål om två år är några helt andra, vilket känns otroligt spännande!

Vad tycker du har varit roligast under det här året?

Truls: Jag tycker kursen vi hade i filosofi var väldigt intressant. Den gav mig några av de verktyg jag sökte efter när det gäller att analysera och se djupare på mode, både i media och runt omkring oss. Jag gillade även kursen i journalistik eftersom det var ett område jag var intresserad av redan innan jag började programmet.

Fanny: Oj, det är svårt att välja! Jag tycker det är utmanande och roligt att byta perspektiv så pass mycket som vi får göra under utbildningen, och själva helhetstänket. Just att varje kurs har tillfört något och hjälpt till att ringa in vad mode kan vara.

Och en sista, ”röda-mattan-fråga”: What are you wearing?

Truls: Stickad polo från Acne, morotsjeans från Edwin och Nike Air Huarache.

Fanny: Jacka från Cos, vida byxor från WERA och Adidas Stan Smith

Publicerat 2015