Tareq Alfeel, masterprogram i ABM – biblioteks- och informationsvetenskap

Tareq Alfeel är student vid Lunds universitet och har precis avslutat sin andra termin av studier i biblioteks- och informationsvetenskap inom masterprogrammet i ABM. Vägen till utbildningen i Lund har varit fylld av utmaningar och det är viktigt för Tareq att använda sina erfarenheter till att hjälpa andra.
 

2015 kom han som flykting från Syrien tillsammans med sin kusin. Flykten till Sverige tog sin väg via båt från Turkiet till Grekland och sedan vidare till Italien. Därifrån smög de sig igenom Europa för att till slut, efter tre månader på flykt, komma till Sverige. Idag har han permanent uppehållstillstånd och väntar på att kunna bli svensk medborgare och ha ett land där han känner att han hör hemma. I Syrien läste Tareq telekommunikation inom yrkesskola motsvarande gymnasiet. Han trivdes med det tekniska men det fanns också många rutiner i jobbet som han inte gillade.
– Samtidigt som jag började jobba som telekommunikationstekniker började jag också plugga engelska och engelsk litteratur på universitetet i Damaskus. Jag påbörjade en masterutbildning i Literary Studies, men blev snart tvungen att fly från Syrien, lämna min utbildning och påbörja min resa hit. Tareq berättar att när han först kom till Sverige bodde han på en flyktingförläggning mitt i skogen. Där bodde han i ett år.
– Jag kunde inte träffa svenskar och kunde inte sätta mig in i samhället. Det kändes då som att alla mina drömmar var förstörda. Det var svårt att komma med traumatiska upplevelser, både genom kriget och flykten hit, och sedan bo mitt i skogen så länge. Men jag började tänka på vad jag ville göra och kom fram till att jag behövde lära mig svenska språket. För att kunna anmäla mig till SFI – svenska för invandrare – krävdes att jag hade en egen bostad, så jag letade på Blocket och hittade en bostad i Löddeköpinge och kunde sedan börja lära mig svenska. Samtidigt som Tareq började läsa SFI började han att praktisera på Lunds stadsbibliotek. Han hade inte tidigare tänkt att bibliotek var en arbetsplats för honom.
– Det var min handläggare på arbetsförmedlingen som sa att stadsbiblioteket behövde en praktikant i tre månader som kunde arabiska. Jag tänkte att det gav mig en chans att lära mig svenska bättre och skaffa mig några vänner. Praktiken på stadsbiblioteket blev väldigt lyckad och förlängdes med ytterligare tre månader.
– De var väldigt trevliga och hjälpte mig mycket med språket. Jag började upptäcka biblioteksvärlden och lära mig hur samhället och arbetslivet fungerar här i Sverige. Jag fick mycket hjälp av de som jobbade på biblioteket. Det blev sammanlagt 6 månaders praktik och därefter blev Tareq anställd som biblioteksassistent på Lunds stadsbibliotek.
– På biblioteket fick jag göra allt. Jag ville upptäcka hela verksamheten inom ett bibliotek – allt från vardagliga rutiner som att packa upp och sätta upp böcker till andra uppgifter som mer uppmuntrade min kreativitet. Genom mitt arbete på biblioteket fick jag utveckla idéer kring hur vi agerar med människor som talar ett annat språk än svenska. Vi testade projekt som arabisk litteratursalong och arabiskt språkcafé och jag åkte med bokbussen till HVB-hem för att hjälpa ensamkommande ungdomar att hitta böcker och ge dem information om kulturaktiviteter i Lund. På Lunds stadsbibliotek finns många program och aktiviteter för att hjälpa andra – det tycker jag om. – I Syrien är ett bibliotek ett ställe i en källare dit ingen kommer och där man lagrar några gamla böcker som bara stödjer en synvinkel. Ingen kommer dit. Här i Sverige är bibliotek något annat – det är ett kulturhus – inte bara ett ställe för böcker. Tareq trivdes bra med sitt arbete på biblioteket men började fundera på om han skulle återuppta sina universitetsstudier igen.
– Jag var orolig över att jag inte skulle ha tillräckliga kunskaper i svenska för att läsa vid Lunds universitet. Jag hade tänkt att jag skulle bli engelsklärare, men det krävdes fyra års studier och komplettering av gymnasiebetyg för att kunna bli det här i Sverige. Genom kollegorna på stadsbiblioteket blev jag istället uppmuntrad att utbilda mig till bibliotekarie och söka till masterprogrammet i ABM med inriktning mot biblioteks- och informationsvetenskap. – Min tidigare fördom var att utbildningen handlade om bibliotek och böcker, men utbildningen är så mycket mer. Särskilt ämnet informationsvetenskap var nytt och spännande för mig och jag kan se många fler jobbmöjligheter öppnas som jag inte visste fanns. Det är spännande och utmanande att lära nya saker. Jag har väldigt trevliga studiekamrater och lärare och det underlättar mycket. Inför framtiden, när han är klar med sin utbildning, planerar Tareq att fortsätta jobba inom bibliotek.
– Efter allt jag har gått igenom vill jag ha stabilitet i livet. Jag vill göra det jag älskar – och det är att jobba på ett bibliotek. Det är ett jobb jag tycker om där jag får vara kreativ. Men det jag märkt under mina två terminer på utbildningen är att det finns så mycket som är spännande som man kan göra och lära sig och ibland tänker jag att jag skulle vilja forska. Kanske gör jag det i framtiden. Men just nu vet jag att det finns några i samhället som behöver min hjälp, så efter utbildningen ska jag jobba på folkbibliotek där jag kan göra en insats för andra. Tareq vill gärna uppmuntra andra med motsvarande erfarenheter att våga ta steget till att plugga på universitetet.
– Var inte rädd för att söka till universitetet! Alla är trevliga och här för att hjälpa dig. Du kommer att få mycket bra kurskamrater och lärare. Han tipsar särskilt om att söka till masterprogrammet i ABM och specifikt inriktningen biblioteks- och informationsvetenskap om du är intresserad av att jobba med att sprida kunskap.
– Det behövs fler bibliotekarier som pratar olika språk på biblioteken. Det som jag trodde var mina svaga egenskaper – att ha flyktingbakgrund och prata ett främmande språk – blev istället min styrka. Jag kan se samhället från ett annat perspektiv och använda mina egenskaper till att hjälpa andra!


Publicerat 2018-06-27.

Porträttbild
Foto: privat.

Namn: Tareq Alfeel
Utbildning: Masterprogram i ABM, inriktning biblioteks- och informationsvetenskap
Engagemang utanför studierna: Jobbar som vikarie på Lunds stadsbibliotek
 

Läs om masterprogrammet i ABM här

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2021-03-25