Kandidatprogram i modevetenskap

Programkod: HGMOV
Engelsk titel: Bachelor Programme in Fashion Studies
Högskolepoäng: 180
Utbildningsplan
Utbildningsplan (på engelska)

 

Beskrivning

Modevetenskap är ett teoretiskt och humanistiskt ämne med samhällsvetenskapliga inslag. Ämnet riktar sig till dig som är intresserad av att få en djupare förståelse för mode i såväl dåtid som nutid.

Inom ämnet får du undersöka mode ur ett brett perspektiv. Du får bekanta dig med mode genom historien och lär dig att hitta såväl historiska som kulturella kopplingar mellan olika uttryck och trender i allt från kläder, accessoarer och skor till kroppsideal, inredning och teknik. Du lär dig att kritiskt analysera och tolka uttrycken och att diskutera modebranschens utmaningar med tanke på hållbarhet och konsumtionsmönster.

I programmet varvas föreläsningar med seminarier och praktiska uppgifter. Du får arbeta med projekt och lära dig projektledning och öva på att beskriva och förmedla mode, uttryck och trender till andra genom att till exempel skriva för olika målgrupper.

I slutet av programmet skriver du ett examensarbete. Examensarbetet tillsammans med de valbara kurserna i programmet ger dig möjlighet att fördjupa dig i ämnen och verksamheter som intresserar just dig.

Mode har fått en viktig roll i vårt samhälle. Vi ser att kulturella och kreativa näringar (företag som till exempel arbetar med scenkonst, film och design) är en snabbt växande sektor och modevetenskap – både som utbildning och forskning – har etablerat sig både nationellt och internationellt.

För att ämnet ska kunna fortsätta utvecklas behövs kompetenta modevetare som kan förstå och kritiskt analysera mode och omsätta sina kunskaper i praktiken.
 

Genom projektarbeten, verksamhetsförlagd utbildning och en kurs i entreprenörskap och projektledning får du tidigt kontakt med arbetslivet. I återkommande branschföreläsningar möter du yrkesverksamma från olika områden relaterade till det modevetenskapliga området och får god inblick i möjligheterna på arbetsmarknaden.

Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som skribent, projektledare eller konsult inom områden som rör mode, kultur eller hållbarhet. Vi hittar modevetare till exempel inom handel och i upplevelseindustrin. Modevetare arbetar med bland annat trend- och omvärldsanalys och konsumtionsfrågor.

Det här gör en tidigare student i modevetenskap:

Erica Blomberg – Head of Marketing & Project Manager på Swedish Fashion Council

Information om nästa utbildningstillfälle

Utbildningen ges nästa gång: höstterminen 2024
Studiesätt: heltid, dagtid
Kursperiod: 2 september 2024 - 6 juni 2027
Behörighet: Grundläggande behörighet + Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 1/A1)

Se mer information om att söka utbildningen på Lunds universitets utbildningssidor

Terminsöversikt och kursinformation

Alla kurser som ingår i programmet presenteras via länkarna nedan. På respektive kurshemsida finns kursplaner, schemalänkar, information om kursansvarig osv. Modevetenskap använder CANVAS som lärplattform. Termin 5 är en valbar termin. Logga in i CANVAS – kursens lärplattform

Termin 1

Ges termin

Termin 2

Termin 3

Termin 4

Termin 5

Valfria kurser om 30 högskolepoäng.

Termin 6

Fristående kurs

Nu har vi en fristående kurs, 30 högskolepoäng, i modevetenskap. Kursen motsvarar första terminen på kandidatprogrammet. Läs mer om kursen.

Ansök till termin 2 på programmet

En möjlighet för dig som läser grundkursen i modevetenskap (MODF01).

Studenter berättar om sin praktik

Programkoordinator

Emma Severinsson, Programkoordinator för modevetenskap

E-post emma.severinssonkultur.luse

Studievägledare

Petra Larsson, studievägledare

E-post Petra.Larssonkultur.luse

Telefon 042-35 65 17

Mottagning på Campus Helsingborg

Enligt överenskommelse.

Våning 4 i byggnad E, rum 417.

Månadsbrev från studierådet

Läs studierådets månadsbrev med information och tips om modevetenskap och intervjuer med alumner.

Studenter och alumner

Läs om studenternas erfarenheter och upplevelser av utbildningstiden och vägen ut på arbetsmarknaden.

Omslag från modemagasin.

Kompetensprofil: modevetenskap

– om modevetarnas kunskaper och kompetenser.

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2024-03-14