Course
Course 30 credits • ETNA14
Teaching – spring semester of 2020
The Dean decides
- The Joint Faculties of Humanities and Theology will temporarily transfer to distance teaching and examination by using the online platform Canvas or the tool Zoom. Exceptions are possible with consideration to e.g. group sizes. The change will occur starting March 18 2020 and will persist until the recommendations relating to the corona epidemic change.
Study period:
spring semester 2020
Type of studies:
full time,
day
Study period:
2020-01-20 – 2020-06-07
Language of instruction:
Swedish
Application code:
LU-70501
Eligibility:
General requirements for university studies in Sweden
Introductory meeting: Monday, 20 January at 9.15 – 12.00 in LUX:B429
Teachers:
Kristofer Hansson,
Lars-Eric Jönsson,
Susanne Lundin,
Gabriella Nilsson
- Schedule
- Exam schedule
- Canvas ETNA14 - Etnologi med kulturanalytisk inriktning, grundkurs
- Library Guide Etnologi
Information on included parts
- Ethnological Perspectives , 7.5 credits Målsättningen med delkurs 1 är att ge dig en grundläggande introduktion i ämnet samt de perspektiv som etnologer arbetar utifrån och de frågor som är viktiga inom ämnet idag. Detta gör vi genom att fokusera på seendet och dess olika funktioner och konsekvenser - i samhället och för individen, men också för oss etnologer. När vi tar på de etnologiska glasögonen, genom att anamma olika synsätt och perspektiv, framträder skilda företeelser för oss som kanske tidigare varit osynliga. På delkursen närmar vi oss maktaspekten i vem som ser och vem som blir sedd - och hur det påverkar vår identitet och våra liv; liksom hur blicken fungerar i ett övergripande samhälleligt perspektiv. På delkursen ingår även ett fokus på seendets olika teknologier och metoder - vi reflekterar över fotografiets funktion som källa, metod och artefakt - och vi övar en av etnologins vanligaste metoder - observation.
- Culture History: Perspectives and Methods , 7.5 credits Målsättningen med delkurs 3 är att ge dig en första orientering i vad ett kulturhistoriskt perspektiv innebär för etnologiämnet - hur "historia" för etnologer både kan vara ett kunskapsintresse i sig och en analysmetod. Med fokus på letandet och spårandet, och med målet att hitta ledtrådar till det förflutna som både kan förklara sin samtid och vår nutid, kommer du under delkursen att få erfarenhet av att undersöka arkivmaterial och nedteckningar. Men du kommer också rent konkret att få lära dig mer om hur det moderna svenska samhället vuxit fram.
- Materiality, Consumption and Cultural Heritage , 7.5 credits Målsättningen med delkurs 3 är att du ska få insikt i hur viktigt det materiella - föremålen, artefakterna, tingen, det som går att ta på och känna på - är för människors liv. Hur människor lever med, och i, en materiell värld. Men också hur viktigt det materiella är och har varit för etnologins kunskap om, och förståelse av, dessa liv. I etnologins barndom var det gamla bondesamhällets föremål av betydande vikt, men fortfarande idag är det svårt att tänka etnologi utan intresse för föremålen - inte minst som en metod för att förstå mer abstrakta företeelser. Successivt har konsumtion och kulturarv kommit in som viktiga aspekter av hur vi förstår materialitet, liksom den upplevande, kännande kroppen, varför det också är viktiga delar under kursen.
- Narration and Folklore , 7.5 credits Målsättningen med delkurs 4 är att ge dig en orientering i hur etnologiämnet förhåller sig till olika sorts berättelser - inte minst ämnets nära koppling till folkloristiken. Med utgångspunkt i lyssnandet lyfter delkursen fram olika exempel på vad den som lyssnar (och frågar) kan få höra - samtal, debatter, diskurser, sagor, sägner, skrönor, prat - och vilka funktioner dessa berättelser har för människors i olika situationer. Under kursen övas även de för etnologiämnet centrala metoder som kan kopplas till lyssnandet - frågelistan och intervjun.
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Spring semester 2026
Application opens 15 September
15October 2025
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Autumn semester 2025
Late application
Opens 15 July