Upptäck gatans konst under semestern

Publicerad den 1 juli 2016
En anonym konstnär målar fåglar över hela Malmö. Foto: Peter Bengtsen

Vi spanar in gatukonst med Peter Bengtsen, sociolog och konstvetare vid Lunds universitet. Peter Bengtsen har forskat på gatukonst sedan 2006 och kom ut med sin första bok The Street Art World 2014. Om du har tröttnat på hängmattan eller deckaren och vill lära känna gatans konst lite bättre guidar Peter Bengtsen här med hjälp av fem tips i Öresundsregionen. Häng med.

Tips 1: De lagliga graffitiväggarna vid P-huset Anna och Folkets Park (Malmö).
P-huset Anna är det äldsta lagliga graffitistället i Sverige som lockar till sig både lokala och internationella graffitimålare. Utöver den synligaste väggen mot Kaptensgatan finns det en på baksidan av parkeringshuset. Väggen vid Folkets Park (Norra Parkgatan) är yngre men drar till sig ungefär samma kategorier av målare. Eftersom väggarna är lagliga så har målarna god tid på sig att arbeta, vilket ofta resulterar i verk av hög kvalitet. Samtidigt är väggarna öppna för alla så även nybörjarna har möjlighet att måla.
 
Tips 2: Stenkrossen (Kastanjegatan 13, Lund)
<link https: www.facebook.com stenkrossenlund>Stenkrossen i Lund, som drivs i kommunens regi, rymmer många olika kulturella aktiviteter. En av dessa är att lagligt kunna måla graffiti. Till skillnad från de legala väggarna i Malmö är Stenkrossens graffitiområde delvis övertäckt, vilket gör att målarna kan måla i alla typer av väder.
 
Tips 3: Street Art Österlen
Street Art Österlen, som öppnar den 1 juli, är en så kallad gatukonstfestival som startade 2015. Festivalen har tagit initiativ till verk i bland annat Ystad, Simrishamn och Borrby. Verken är både av lokala och internationella konstnärer. I Tommarp finns till exempel en fin muralmålning av den spanska konstnären <link http: www.streetagainst.com>Escif.
2016-års festivalprogram hittar du <link http: www.streetartosterlen.se street-art-osterlen-goes-allmoge-sommaren-2016>här.
 
Tips 4: Vesterbro (Köpenhamn)
I samband med att den danska fotografen Søren Solkær öppnade sin utställning <link http: www.dgi-byen.dk surface>Surface med porträtt av gatukonstnärer i juni 2015 skapade en räcka av internationellt kända konstnärer väggmålerier på Vesterbro. Information och en lista med verken hittar du här. Vesterbro har många fler fina gatukonstverk, så håll ögonen öppna när du går omkring där.
 
Tips 5: Fåglarna (Malmö)
Medan det finns många specifika platser, som ovanstående exempel, där man kan vara rätt säker på att finna verk, är det viktigt att komma ihåg att gatukonst finns överallt. I Malmö finns <link https: www.instagram.com barasattaenkraka>en anonym konstnär som för ögonblicket målar fåglar över hela staden. En av de fina sakerna med att gå på jakt efter fåglarna i Malmö är att man kommer att stöta på verk av en massa andra konstnärer på vägen, till exempel från festivalen <link http: www.artscape.se>Artscape 2014.
 
Kontakt:
Peter Bengtsen: <link http: spamspan>peter.bengtsen@kultur.lu.se Mer om Peter Bengtsen Peter Bengtsen finns på Instagram: @peterbengtsen. Peter Bengtsen: <link https: lu.academia.edu peterbengtsen>lu.academia.edu/PeterBengtsen Boken The Street Art World: <link https: www.academia.edu bengtsen_p._2014_._the_street_art_world>www.academia.edu/6999602/Bengtsen_P._2014_._The_Street_Art_World Hans nuvarande forskningsprojekt, som kommer att bli en bok 2017, undersöker hur gatukonst med klimatbudskap kan påverka människors inställning i miljöfrågor.