Kei Nilsson – studerar på ett masterprogram

Hon överlevde etnisk rensning i Indonesien – och valde Sverige och Lunds universitet för kärlekens skull. Kei Nilsson valde MACA för det tvärvetenskapliga och problemlösande perspektivet. Idag är hon svensk medborgare, gift – och i full färd med att skaffa sig ytterligare en mastersexamen.

Varför valde du Masterprogrammet i Tillämpad kulturanalys (MACA) vid Lunds universitet?

– Jag letade efter ett masterprogram där jag kunde kombinera mina tidigare utbildningsbakgrunder och arbetslivserfarenheter. MACA var ett av väldigt få program som tilltalade mig i den meningen, samtidigt som programmet också verkade vara inriktat på praktisk implementering och problemlösning.

– En annan avgörande faktor för mig var om det fanns en möjlighet att få ett fullt stipendium för att studera programmet. Jag hade inget ekonomiskt stöd och utan ett fullt stipendium så hade det helt enkelt inte funnits något sätt för att vidareutbilda mig själv. Jag hade tur och erbjöds ett fullt stipendium av Lund University Global Scholarship.

Varför valde du Lunds universitet?

– Det korta svaret är kärlek. Vid den tiden var jag bosatt i Sydkorea och hade redan ansökt till flera masterprogram som erbjöd fullt stipendium i Storbritannien och Nederländerna. Men under mitt sista år i Sydkorea träffade jag och blev kär i kvinna från Sverige. Då var hon på väg att studera ett masterprogram i Asienstudier vid Lunds universitet, så hon fick åka tillbaka till Sverige och vi hade ett långdistansförhållande under ett år. Jag bestämde mig för att också studera i Sverige och ägnade särskild uppmärksamhet åt de program som erbjöds vid Lunds universitet och när de erbjöd mig ett fullt stipendium var det en självklarhet för mig, tack vare min helsvenska flickvän – som därefter har blivit min fru.

Varför tilltalade det här programmet dig?

– Jag tror att det som fick mig såld var det tvärvetenskapliga perspektivet. Under programmet lärde jag mig verkligen hur man integrerar kunskap och metoder från olika discipliner och detta gjorde mig verkligen entusiastisk. De flesta av mina klasskamrater har bakgrund inom etnologi eller urbana studier, men många av oss kommer också från en mängd andra utbildningar. Det var verkligen inspirerande när jag hörde mina klasskamrater presentera sina examensarbeten i slutet av programmet, eftersom jag verkligen blev förvånad över att höra hur detta program kan tillämpas inom olika områden. Jag gillar också att vi är utbildade för att ha förmågan att lösa konkreta problem i företag, offentliga institutioner och icke-statliga organisationer. Jag gillar att jag har fler möjligheter för min framtid efter examen från MACA-programmet.

Till vem skulle du rekommendera det här programmet och varför?

– Jag skulle rekommendera det till alla, eftersom programmet verkligen är tvärvetenskapligt, men kanske framför allt de som är intresserade av kultur och kvalitativ forskning.

Har du fått någon praktisk erfarenhet?

– Absolut! Varje kurs krävde att jag arbetade professionellt med riktiga klienter, och även när jag skulle bestämma mig för min specialisering inom Medicinsk antropologi under mitt andra läsår.

Vilken var din favoritkurs?

– Jag tror inte att det går att välja bara en eftersom alla kurser kompletterar varandra. Jag var väldigt förtjust i den första kursen, Introduktionskurs i tillämpad kulturanalys. Innan det här programmet hade jag ingen erfarenhet av att skriva akademiska uppsatser, så jag kämpade för att lära mig hur man gör det under en väldigt kort tid. Under den här kursen var det också första gången som jag utforskade Köpenhamn. Kursledaren var väldigt snäll och villig att följa med oss studenter och jag minns att det kändes som att vara i Harry Potter-scenen där Harry och de nya studenterna guidades av professor McGonagall för att utforska Hogwarts. Under programmets första år har vi ett samarbete med Köpenhamns universitet och därför hade vi föreläsningar och fältarbete i Köpenhamn.

– Jag gillade också kursen Strategier för att komponera kulturanalys eftersom det var den första kursen som gav mig full frihet att skriva om vad jag ville till slutprovet, och kursen Profilering eftersom det var då jag fick chansen att lära mig att skriva akademiska uppsatser ordentligt.

Vad gör du idag – och hur har det hjälpt dig att studera programmet?

– Efter MACA läste jag det ettåriga intensiva språkprogrammet i svenska vid Lunds universitet. Jag visste redan att jag ville bli svensk medborgare och kände därför ett ansvar att lära mig språket.

– Nu studerar jag ett andra masterprogram i Utomhusmiljöer för hälsa och välbefinnande med inriktning inom miljöpsykologi (landskapsarkitektur) vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Jag blev svensk medborgare efter att ha bott i Sverige i tre år, så jag behövde inte söka stipendium för att läsa det här programmet. Jag anser att det här programmet är något som kombinerar alla mina tidigare utbildningar. Jag har läkarexamen (utbildad som allmänläkare) från Atma Jaya Catholic University of Indonesia och MACA-examen med specialisering inom Medicinsk antropologi.

Hinner du med något annat än studier?

 – Sedan mitt andra masterprogram började har jag även haft några deltidsjobb, exempelvis studentambassadör på SLU och även studentrepresentant där jag är anställd för att göra kvalitetssäkringsanalyser av olika kurser inom programmet. Jag är även anställd av det globala kontoret för att göra frilansarbete för kortsiktiga projekt. I ett nyligen genomfört projekt var jag till anställd som sekreterare, där jag arbetade med Regeringskansliet, Sida och olika FN-organ runt om i världen för att arbeta med global utveckling i relation till Agenda 2030 med fokus på låg- och medelinkomstländer. I det här jobbet handlande mina huvudsakliga arbetsuppgifter om att göra analytiskt arbete samt skriva, förbereda och sammanställa rapporter efter varje dialog.

– Jag överlevde en etnisk rensning i mitt födelseland, Indonesien, på grund av rasismen där – kineser är en etnisk minoritet – och på grund av detta så har jag aldrig ansett Indonesien som mitt hemland. Så när jag gjorde det här arbetet med Regeringskansliet så var det definitivt ett av mina stoltaste ögonblick att få bidra till och representera mitt hemland, Sverige.

– När jag reflekterar över allt jag har gjort sedan min MACA-examen tycker jag att varje sak jag gör påverkas av den kunskap som jag har fått från MACA på ett eller annat sätt. Hur jag analyserar saker, hur jag organiserar mina tankar innan jag startar ett projekt, hur jag sätter upp mål när jag planerar ett projekt och även hur jag tänker kring praktiska implementeringar i varje projekt.

– Efter att ha tagit min andra masterexamen hoppas jag att jag ska få möjligheten att vidareutbilda mig genom doktorandstudier, forska tvärvetenskapligt inom hälsovetenskap, eller arbeta som analytiker/konsult helst hos den svenska regeringen eller FN.
 

Kei Nilsson porträtt. Bild

Namn: Kei Nilsson

Nuvarande sysselsättning: studerar på ett masterprogram inoim miljöpsykologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, Alnarp.

Utbildning: mastersprogram i tillämpad kulturanalys (MACA). Dessförinnan: läkarexamen vid Atma Jaya Catholic University of Indonesia.

Läs mer om mastersprogrammet i tillämpad kulturanalys (MACA)

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2022-03-17