Erica Blomberg – Head of Marketing & Project Manager på Swedish Fashion Council

Erica Blomberg gick ut kandidatprogrammet i Modevetenskap 2015. Nu bor hon i Stockholm, arbetar på Swedish Fashion Council (SFC) och har en mycket varierande vardag.
 

Swedish Fashion Talents är en stor del av det hon arbetar med, men annars är hon till exempel ansvarig för SFC:s marknadskommunikation samt att hantera olika evenemang som SFC anordnar.

Efter att som liten ha drömt om att bli marinbiolog eller veterinär var valet vad hon skulle studera inte självklart för Erica. År 2012 började hon studera på kandidatprogrammet i modevetenskap som just då startats vid Campus Helsingborg. Även om valet kanske inte var en självklarhet för Erica, som först hade tänkt sig juridik snarare än mode som karriär, beslutade hon att söka när hon hittade programmet.

– Sök en utbildning för att du själv tycker att det är intressant, säger Erica. Ett val innebär inte att du inte kan läsa något annat sen. Bara för att du studerar en sak behöver det inte betyda att du kommer att jobba inom den branschen sen – det går att göra annat också, så våga testa!

För Erica har studierna varit centrala både i vägen till och vardagen i yrkeslivet. Hennes nuvarande arbete på Swedish Fashion Council började som fyra veckors schemalagd praktik under studietiden. Eftersom hon tyckte att praktiken var ett av de viktigaste inslagen på programmet bestämde hon sig, efter att ha tagit sin examen, för att ansöka om ytterligare praktik, vilket i sin tur ledde till en tjänst vid SFC. Insikten i branschen och de kontakter som hon knöt under praktiken tycker Erica var de huvudsakliga vinsterna med praktiken.

– En universitetsutbildning ger dig verktygen till ett kritisk tänkesätt och en förmåga att förstå samhället på en djupare nivå, säger Erica, som berättar att historia, entreprenörskap, projektledning och juridik var de delar av programmet som hon främst tar med sig och använder i sitt arbete på SFC.

– Hela mitt sätt att se på mode som fenomen och bransch förändrades genom studierna. Arbetet med teorier gör att jag kan förstå systemet på ett annat sätt. Efter humanistiska studier slutar man aldrig att analysera och tänka, menar Erica.

Under sin studietid har Erica också hunnit med en utbytestermin vid Coventry University i England. Det var väldigt mycket pappersarbete innan man kom iväg, berättar hon, men en av de roligaste upplevelser som universitetstiden bjudit på. Bland annat var det spännande att få se hur ett annat universitet fungerar, hur man studerar där och hur man förändrar synen på sig själv efter den typen av upplevelse.

Erica är mycket nöjd med sitt arbete och den anställning hon har nu, men utesluter inte att läsa vidare och ta en masterexamen längre fram i livet. För att ta sig fram i studierna och yrkeslivet är en positiv attityd det viktigaste, tycker hon.

– Var öppen, visa framfötterna och ta kontakt med människor. Bygg nätverk och möt utmaningar! Text: Sigrid Nilsson.


Publicerat 2017.

Porträttbild

Namn: Erica Blomberg

Yrke: Head of Marketing på Swedish Fashion Council & Project Manager för Swedish Fashion Talents

Studerat: Kandidatprogram i Modevetenskap; utbytesstudier i Coventry med inriktning Event Management

Om Sweden Fashion Council
Om Sweden Fashion Talents

Läs om utbildningen i modevetenskap här

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2021-04-01