Studera utomlands

Att studera utomlands är ett sätt att profilera sin utbildning och få en ökad anställningsbarhet på arbetsmarknaden. Vill du studera utomlands kan du antingen söka utbytesstudier genom Lunds universitet eller söka fritt utan avtal. Söker du på egen hand betalar du eventuella studieavgifter och terminsavgifter själv. Alla studenter har möjlighet att ansöka om utbytesstudier – både de som läser fristående kurser och de som läser program.

Utbytesstudier

Lunds universitet har samarbets- och utbytesavtal med många partneruniversitet i flera olika länder. Studierna är avgiftsfria och du som student erbjuds vägledning genom hela ansökningsprocessen. Tänk på att en ansökan måste göras i god tid för att du ska kunna åka just den termin du önskar!

Om du är intresserad av att åka på utbytesstudier kan du kontakta din studievägledare för att diskutera dina val och möjligheter.

Kontaktinformation till studievägledare

Mer information om utbytesstudier, behörighetsvillkor och kontaktuppgifter för dig som studerar vid Humanistiska och teologiska fakulteterna finns på sidan Internationella möjligheter. Besök Internationella kontoret på SOL (Språk- och litteraturcentrum).

Till sidan Internationella möjligheter

Vad ska du läsa?

Du väljer själv vilka kurser du vill läsa under ditt utbyte. Vi uppmuntrar våra studenter att söka kurser som antingen är unika för värduniversitetet, eller att söka kurser som fördjupar eller breddar utbildningen. Tanken är att valet av kurser ska berika dina studier och din examen. Det är bra att motivera valet av kurser vid ansökan – hur tänker du att de passar in i din utbildning?

Hur är det att åka iväg som utbytesstudent?

Vi har intervjuat några tidigare studenter om deras utbytesstudier och bett dem att dela med sig av sina erfarenheter. Läs gärna våra utbytesporträtt för att få tips om hur du bäst tar till vara din tid utomlands.

Till sidan Utbytesstudier – porträtt

Istället för utbytesstudier – läs en kurs på engelska på hemmaplan!

Om du inte vill eller kan spendera en eller två terminer utomlands är ett tips att söka någon av alla de kurser som ges på engelska inom Lunds universitet. På så sätt får du in meriten att ha studerat på ett annat språk än svenska i din examen. Ansökan görs via www.antagning.se / www.universityadmissions.se.

Mer information

Här hittar du all information om utbytesstudier som du behöver:

Till HT-fakulteternas webb om Internationella möjligheter

Till Lunds universitets webb om Internationella möjligheter

En kvinna tittar ut genom ett tågfönster på ett tåg i rörelse. Foto.

Om du reser på utbytesstudier inom Europa kan du ansöka om Erasmusstipendium. Tänk på att det finns ytterligare stipendium att få om du väljer att resa med tåg!

Illustration av utbildningsvägar där olika kursblock sätts samman till en kandidatesxamen.

Vägar till examen

Bygg din egen examen av fristående kurser! Läs mer om hur du gör här!

Sök bland reseberättelser

Studenter som varit på utbyte skriver reseberättelser om sina erfarenheter. Läs gärna för inspiration!

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2023-10-13