Leonard Björnsson, modevetenskap

Varför läser du modevetenskap?

Jag läser modevetenskap för att jag finner hela industrin fascinerande och inspirerande. Hur plagg, modeföretag och en estetik kan berätta en historia, om en kultur och en identitet. Jag ville förstå mig på hela industrin från djupet vilket drog mig till att söka modevetenskap.

Hur var den första terminen på programmet?

Första terminen var annorlunda än tidigare universitetsterminer. Pandemin slog hårt under min första termin vilket gjorde att mitt fokus blev mer på studerandet än att lära känna alla i mitt program. Studierna var otroligt intressanta och breda, vilket fick mig att förstå att jag hade kommit in till programmet med ganska lite kunskap om vad mode faktiskt är.  

Tar det tid att komma in i studierna? Är det svårt?

Såklart det tar tid att komma in i studierna och ibland är det svårare än vanligt. Men ju mer jag har övat på att läsa kurslitteraturen och förstå den desto mer kan jag och desto roligare har mina delkurser varit.

Kan du säga tre skillnader som du ser det mellan gymnasietiden och universitetsstudier?

  • Den första skillnaden är att alla studenter du går med i ett universitetsprogram har gjort en investering i det här programmet. De kommer att lägga ner tre år, ett studielån och högskolepoäng för den här universitetsutbildningen. Därför finns det en högre entusiasm och driv bland studenterna du studerar med.
  • Det andra är att du har större förväntningar på dig att leverera ett resultat med dina studier, vilket leder till att du lär dig mer och är mer stolt över dina akademiska arbeten.
  • Det sista är att du får studera med folk från flera delar av Sverige, med olika åldrar och livshistorier efter gymnasiet. Studenterna delar med sig av vad de vill få ut av programmet och deras aspirationer vilket gör dig otroligt inspirerad.

Har du något tips att ge den som är intresserad av programmet?

Mitt första tips är att inte tänka för mycket på karriären efter utbildningen utan tänk istället vad du kommer att få ut av en utbildning. För att om du försöker vara för karriärsinriktad i ett akademiskt program kommer du inte ha roligt och missa en massa kunskap. Tänk istället på om du vill bli inspirerad och få en fördjupad kunskap om modevärlden.
 

Publicerat 2021-03-24.

Porträttbild Leonard Björnsson. Foto.

Namn: Leonard Björnsson
Utbildning: Kandidatprogram i modevetenskap, 180 hp. Antagen 2020, läser termin 2 vårterminen 2021.

Läs om utbildningen i modevetenskap här

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2021-03-25