Filippa Släger, intermediala studier

Filippa Släger läser intermediala studier och har precis avslutat sin andra termin. Till hösten har hon tänkt läsa kandidatkursen.
 

– Jag planerar för mina studier en termin i taget, men har funderat lite på att kanske så småningom läsa ett masterprogram och då behöver jag först och främst ta min kandidatexamen. Jag har tidigare läst historia och kontaktade min studievägledare för karriärvägledning och fick tipset att kolla upp intermediala studier. Jag är intresserad av media, språk och olika typer av kommunikation och intermediala studier kändes som rätt ämne för mig.

– Som student ska man orka plugga under en lång tid och ibland känns det som att studierna aldrig tar slut. Då är det viktigt att hitta ämnen som inspirerar en och får en att traggla med kurslitteratur, uppsatser och tentor. För mig är det viktigt att göra sånt jag tycker är kul, säger Filippa.

Det som lockar Filippa inom ämnet intermediala studier är bland annat dess mångfald av ämnen.
– Intermediala studier är en härlig blandning av många olika ämnen. Det är en blandning av litteratur, bildkonst, musik, tv-serier, reklam m.m. Intermedialitet finns överallt. Det är häftigt att lära sig mer om samverkan mellan alla dessa olika delar utan att läsa alla ämnen separat. Vi närmar oss alla dessa olika vetenskaper på en och samma gång inom intermediala studier.

Filippa förklarar vad intermediala studier är med att det är en blandning av olika medier såsom ord, bilder, musik som existerar samtidigt och samverkar med varandra på olika sätt. Hon skriver sin uppsats på termin två om Harry Martinsons Aniara och det som lockade henne där var delvis användandet av språket och hur det skapar bilder inom läsaren.
– Vi läste om Aniara i en av våra delkurser och hur man kan se på detta verk i form av begreppet Allkonstverk. Det fick mig att vilja fördjupa mig i ämnet. Jag blev inspirerad av att få jobba mer med språk och hur vi målar upp olika världar med hjälp av språket.

När Filippa berättar om ämnet märks det att hon brinner för det hon gör.
– Intermediala studier är kul och spännande och vi har väldigt bra och engagerade lärare. För mig är det viktigt att ha en bra dialog med mina lärare och bli utmanad i mina studier. Intermediala studier inspirerar mig och det märks att jag har hittat rätt. Jag har jätteroligt i det jag gör.

På frågan om vad Filippa vill göra efter studierna svarar hon att hon inte riktigt vet än.
– Det skulle vara roligt att jobba inom media eller kultursektorn. Frågan är bara med vad, för det finns väldigt mycket att välja mellan. Kanske som kommunikatör? Jag är kreativ och vill ha ett arbete där jag får utlopp för min kreativitet.

Men hon kan också tänka sig ett framtida yrkesliv som arkivarie eller bibliotekarie.
– Under mina studier i historia fick vi under vårt uppsatsskrivande gå till arkiv för att samla historiskt material. Det var väldigt spännande att se hur material och handlingar bevaras och hur man kan använda det. Jag tycker om att samla ihop material och idéer och det kunde kanske passa mig att jobba i en sån miljö och dra nytta av det intresset. Kanske söker jag till masterprogrammet i ABM när jag är klar med min kandidatexamen. Jag upplever att jag har väldigt många olika möjligheter.

Filippa tipsar andra studenter om att dra nytta av sina studievägledare.
– De kan väldigt mycket. Våga gå dit och prata om vad ni tycker är intressant och vad ni brinner för.

På frågan om användbarheten av ämnet intermediala studier så berättar Filippa om en konversation hon haft med en man som jobbade med radioreklam.
– Under året som har gått har jag märkt att många jobbar intermedialt utan att veta om att de gör det. Jag hade en konversation med en man som jobbar med radioreklam. Han ville göra reklam som brukar vara utformad som bildreklam men i radio istället. Det fick oss att prata om hur man gör om det inte ska vara bildreklam. Hur ska man göra när man bara lyssnar till budskapet? Vad väljer man då att prata om och hur väljer man att presentera tjänsten eller produkten? Hur väljer man musik och hur skapar man atmosfären kring den produkt man ska presentera? I det samtalet kunde jag knyta an till mina kurser och kunskaper från intermediala studier.

Hon avslutar med att konstatera att vi alla är väldigt intermediala av oss utan att veta om att vi är det.
– Det är en insikt jag fått i mina studier!

Publicerat 2017-06-20.

Porträttbild

Namn: Filippa Släger
Utbildning: Fristående kurser i intermediala studier och historia.

Läs om utbildningen i intermediala studier här

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2021-03-25