Martina Ortega, modevetenskap
Varför har du valt att läsa modevetenskap?
Jag har tidigare läst modedesign och mönsterkonstruktion. Det var väldigt roligt och gav en hands-on kreativ möjlighet. Men jag har alltid haft intresse för bildvetenskap, sociala frågor och mode som ett kulturämne, som var svårt att kunna fördjupa sig i med de andra typerna av program. Jag visste inte att det fanns en utbildning som kunde fokusera specifik på de teoretiska dimensionerna av mode och sin betydelse som materiell kultur, så när jag hittade kandidatprogrammet i modevetenskap blev jag väldigt nyfiken och sökte direkt.
Hur ser dina tankar kring framtiden ut?
Från början i programmet har det varit väldigt tydligt att det inte finns lediga vakanser som söker 'modevetare'. På så sätt, måste man ta itu med ens färdigheter och kunskaper, men framförallt det som intresserar en när man tänker på vad man vill jobba med. I mitt fall, tycker jag att kreativitet och icke monotont arbetet passar mig bäst. Jag skulle älska att jobba som Fashion Coordinator, Visual Content Management, Fashion Editor eller Creative Director.
Nämn tre saker som beskriver kandidatprogrammet i modevetenskap enligt dig
- Modets koppling till kulturvetenskap.
- Visuella studier (dvs. konst, mode, film, fotografi).
- Analys av modesystemet (det positiva och det negativa, då, nu och i framtiden).
Nästa termin är en valbar termin. Hur har du tänkt kring det?
Jag hade tänkt åka till Milano eller Bologna, men med tanke på omständigheterna, har jag bestämt mig för att plugga i Sverige för att undvika komplikationer. I vanliga fall skulle jag åkt, men det kändes bäst att inte chansa för min del. Istället, har jag sökt kurser inom digital kommunikation, bild och fotografi, estetik och konst/bildvetenskap. Allt verkar väldigt intressant och givande för mina framtidsplaner.
Hur tycker du att det är att läsa litteratur på engelska?
Fantastiskt bra. Jag är ursprungligen från Chile och detta blir mitt åttonde år i Sverige. Spanska är mitt modersmål och mitt andra språk är egentligen engelska, så det har underlättat för mig väldigt mycket. Jag kan prata, skriva och läsa på svenska flytande, men jag har haft möjligheten att skriva tentorna och alla individuella uppgifter på engelska. Det känns bra att kunna göra så och jag uppmuntrar andra studenter med utländsk bakgrund som vill läsa på universitetet att göra det, även om de inte känner sig säkra bara för att de inte kan svenska på en akademisk nivå. Man är ju här för att lära sig och det finns alltid hjälp om man behöver det.
Publicerat 2021-03-24.