Emma Wikström – PR & kommunikation på Historiska Media
Emma Wikström är civilingenjören som skolade om sig och nu jobbar med PR och kommunikation på förlaget Historiska Media. Hon var 35 år när hon valde en ny riktning i arbetslivet – ett beslut hon inte har ångrat.
– Jag kände att jag hade hamnat lite snett. När jag gick i skolan var jag intresserad av språk, historia och samhällskunskap, och det var de ämnena jag lyckades bäst i. Jag pluggade ett år i Frankrike på gymnasiet. När jag skrev labbrapporter var det alltid formgivningen av texten och framsidan jag tyckte var roligast, inte att stå i labbet! Trots det valde jag att läsa bioteknik, jag lockades av att ha en bred utbildning inom ett område med god arbetsmarknad. Jag har haft stor nytta av mina språkkunskaper och har på olika sätt faktiskt arbetat med kommunikation i min yrkesroll, men jag kom till en vändpunkt i livet då jag behövde något helt nytt. Jag ville hitta ett arbete som bättre matchade mina grundintressen, där jag fick ägna mig åt det jag kände en passion för när jag var yngre.
Efter tio år i yrkeslivet som civilingenjör med arbete på större företag som Tetra Pak och L’Oréal, så valde Emma att börja söka efter en annan utbildning. Hon bläddrade igenom utbildningskatalogen för Lunds universitet och funderade på både språkkonsult och översättare, men när hon hittade förlags- och bokmarknadskunskap så kände hon att hon hade hittat rätt.
– Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag har alltid haft ett stort intresse för litteratur och läst mycket. Men jag hade inte haft någon tanke på att jag faktiskt skulle kunna jobba med det. Jag visste inte att den här utbildningen fanns, men jag blev nyfiken och kursen verkade kunna ge en bra introduktion till förlagsvärlden. Den korta utbildningsbeskrivningen hade lite av allt. Det var ord som manusbearbetning, bokdesign, copyskrivande, gästlärare från bokbranschen, tryckeri och digital produktion som fick mig på fall.
– När jag hoppade på utbildningen visste jag inte om den skulle kunna leda till ett jobb i slutändan, men jag tänkte att det var ett steg i något slags riktning i alla fall att börja läsa kursen, och så får jag se vad som händer sen.
Under hela studietiden var Emma fortfarande anställd på Tetra Pak och jobbade parallellt med studierna. En balansgång som kan vara svår att hantera men som fungerade för Emma.
– Jag hade fantastiska chefer som lät mig gå ned i arbetstid för att jag skulle kunna följa min nyfunna dröm. Tetra Pak har alltid varit flexibla vad gäller arbetsplats och arbetstid, så jag kunde gå på föreläsningarna på LUX. Under praktiken var jag helt tjänstledig i sex veckor.
– Jag fick rekommendationen att inte plugga och arbeta samtidigt, men jag tänkte att jag försöker ändå. Jag tror att med ålder och arbetslivserfarenhet är det lättare att hålla många bollar i luften samtidigt.
Praktiken på utbildningen gjorde Emma på Historiska Media.
– Jag hade den stora förmånen att få vara på Historiska Media. Det är ett av få allmänutgivande förlag i Skåne. Att vara kvar i Lund var viktigt för mig som har barn här, jag hade inte möjlighet att göra praktik i Stockholm i sex veckor. Två av förlagets medarbetare, numera chefer, var lärare på utbildningen och hade gett oss en fantastisk introduktion till vad Historiska Media gjorde. Jag trivdes jättebra och det var kul att få prova på allt som jag fått lära mig under utbildningen.
– Efter kandidatkursen tog jag några uppdrag för ett annat förlag med korrekturläsning för att testa det och knyta kontaker. Jag jobbade även extra på förlagsutbildningen då de behövde hjälp i den digitala omställningen under covid samt läste en distanskurs i typografi. Historiska Media undrade om jag ville hjälpa till med produktion av pocketböcker på timbasis. När de sen fick en öppning med ett föräldravikariat så hörde de av sig till mig. Då sa jag upp mig från mitt jobb på Tetra Pak och satsade på en framtid i förlagsbranschen.
– Det var ett megastort steg för mig att gå från en värld till en annan, men jag hade fint stöd av vänner i branschen som sa att det är nu eller aldrig – vill du jobba på förlag så får du ingen bättre chans. Jag valde att satsa och det är jag så glad för.
Emma jobbar nu på förlagets marknadsavdelning som sysslar med försäljning och kommunikation.
– Mitt jobb är att få böckerna och författarna att synas. Jag berättar om dem i våra egna kommunikationskanaler såsom nyhetsbrev och sociala medier. Jag skriver pressmeddelanden och skickar ut läsexemplar. Jag har kontakt med journalister och tipsar dem om våra boknyheter. Jag jobbar också med evenemang där våra författare framträder och projektleder förlagets medverkan på Bokmässans seminarier.
Emma producerar även olika trycksaker som till exempel utgivningskataloger, bokmärken och annat som kan behövas i marknadsföringen. Arbetet innebär också mycket kontakt med författarna från både tidigare, nuvarande och kommande utgivningssäsonger.
– Jag har tät kontakt med författarna från det att de är färdiga med sina manus, då träffar de mig och mina kollegor på marknadsavdelningen som ska hjälpa till att föra ut boken till allmänheten. Vi diskuterar hur vi ska få boken att synas på bästa sätt.
Emma ser det som en styrka att ha en annan utbildning och yrkeserfarenhet med sig sedan tidigare.
– Jag ångrar inte att jag blev civilingenjör först. Jag tror att jag kan komma med andra infallsvinklar i mitt arbete på förlaget, särskilt när det gäller processer och flöden. Jag kan plocka guldkornen från det jag har upplevt på andra arbetsplatser och hjälpa till att förbättra våra arbetssätt i den här verksamheten.
Emma ångrar inte heller sitt beslut att påbörja en ny utbildning mitt i livet.
– Något klickade till i mig när jag läste om förlagsutbildningen. Det kändes givet att jag måste testa och se vad det är för något och vad det skulle kunna ge. Utan kursen och möjligheten till sex veckors praktik hade jag inte varit där jag är nu. Det är tack vare de kontakterna jag fick då som jag idag har ett fast jobb på ett bokförlag. Det krävs en del mod för att satsa på något helt nytt, att lämna det trygga och välbekanta, men jag kände så starkt under utbildningen att jag var på rätt spår och då var det inte så svårt.
Publicerat 2023-03-13.