Jacob Planemo Lindström, musikvetenskap

Varför valde du att läsa musikvetenskap?

Jag valde musikvetenskap då jag sysslat med klassisk musik hela livet och tänkte att en akademisk fördjupning skulle vara givande! Det har det varit också, jag har verkligen anammat de analytiska metoder vi fått lära oss.

Utbildningen i musikvetenskap består av fristående kurser. Hur är det att läsa fristående kurser?

Jag kan inte påstå att jag märkt av så mycket att det är en fristående kurs, förutom då att man behöver söka till nästa kurs varje termin. Hade det inte varit pandemi så kanske det hade märkts av mer i studentlivet.

Vad ska du läsa nästa termin?

Jag söker ungefär 14 utbildningar till hösten, bland annat kandidatkursen då jag har en hel del idéer om vad jag skulle vilja skriva om. Främst på listan är nog "Outsider-musik" i den psykologiska/sociologiska aspekten! Jag söker även musiklärare, jazz-piano, spelmusik m.m.

Vad har du för mål med din utbildning – vad vill du jobba med sen?

Min plan har varit att bli musiklärare rätt länge nu. Där är ju en generell musikvetenskaplig kunskap mycket förmånligt. Sen så får man ju se vilken nivå det blir. Jag söker gymnasielärare främst. Sen så kan man ju ha aspirationer att slå igenom som en Indie-Jazz-Folk-Fusion-artist, men det är alltid bra att ha någon form av pedagogisk utbildning om man vill arbeta med musik.

Har du några tips till studenter som funderar på att söka musikvetenskap?

Det viktigaste med att gå musikvetenskap är att vara öppensinnad till alla former av musik! Man får höra allt från Country, Jazz, 80-talspop till Tolvtonsmusik. Musikvetenskap är ett ytterst brett område så om man har en nisch man är passionerad över kan man hitta nya synvinklar på det, t.ex ur ett etnologiskt eller sociologiskt perspektiv.
 

Publicerat 2021-04-15.

Jacob Planemo Lindström. Foto.

Namn: Jacob Planemo Lindström
Utbildning: Musikvetenskap grundkurs och fortsättningskurs (två terminer), 60 hp.

Läs om utbildningen i musikvetenskap här

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2021-04-15