2020-10-23

Charlotte Hagström, docent i etnologi, och har i sin forskning närmat sig cykling ur ett kulturvetenskapligt perspektiv. När hon skulle studera Cykelfrämjandets nybörjarkurser för vuxna tyckte hon att det såg så lustfyllt ut att hon valde att själv utbilda sig till instruktör. Nu är hon engagerad i att hjälpa fler att få möjlighet till frihet på cykel.

2020-10-22

Arina Stoenescu, doktorand i bokhistoria, har tilldelats Eldsjälspriset 2020 för att hon ”arbetar outtröttligt över språkliga och kulturella gränser, och har en särskild förmåga att göra verklighet av idéer”. Priset delas ut av Svenska barnboksakademien ”till en person eller grupp som med särskild entusiasm och energi har verkat för att barn och ungdomar ska komma i kontakt med bra litteratur eller som på annat sätt bidragit till att väcka deras insikt om språkets betydelse”.

2020-10-21

"Are Swedes really conquering Covid with their out-of-the-box thinking on dealing with the pandemic?" Rachel Irwin, a researcher in ethnology in the Department of Arts and Cultural Sciences at Lund University is interviewed about her study about international media coverage of the Swedish situation.

2020-10-20

Susanne Lundin, professor i etnologi, intervjuas i SVT om köp av falska covid-skydd. "Hälften av dem som köpt skydd mot covid-19 på nätet kan ha köpt falska produkter, enligt tre nya undersökningar. Det skulle betyda att de använder munskydd och handsprit som inte fungerar."

2020-10-20

Philip Warkander, lektor i modevetenskap, ger tillsammans med Marie Ledendal, lektor i strategisk kommunikation, ut boken "Danius och modet". Boken släpps idag och är resultatet av ett samarbete mellan avdelningen för modevetenskap och Institutionen för strategisk kommunikation, vid Campus Helsingborg.

2020-10-20

"På Frösön i Jämtland har en massgrav för psykiatripatienter upptäckts. Ungefär 50 kroppar begravdes här anonymt under spanska sjukan 1918. Endast muntliga berättelser har hållit detta minne vid liv som nu bekräftas."

2020-10-13

"Att tusentals svenskar – frivilligt – opererat in chipp i handen har skapat rubriker i internationella medier. Forskaren Moa Petersén menar att det svenska fenomenet säger mycket om vårt samhälle, vår kultur och historia. – Chippandet är en bra pulsmätare på landet, säger hon."

2020-10-13

2020-10-12

Emma Severinsson, lektor i modevetenskap, diskuterar 1920-talets moderna kvinna i Snedtänkt med Kalle Lind i P1.

2020-10-09

2020-10-06

Emma Severinsson, lektor i modevetenskap, var med i Studio Ett i P1 och ett inslag i SVT Nyheter och diskuterade klädkoder, med anledning av att Friskolan Jensens grundskolor inför klädkod för sina elever.

2020-10-02

Nora Schmidt defended October 2 her dissertation in Informations Studies "The Privilege to Select. Global Research System, European Academic Library Collections, and Decolonisation." The faculty opponent was Dr. Wiebke Keim, SAGE (Sociétés, Acteurs, Gouvernement en Europe), Université de Strasbourg.

2020-09-28

Humanistiska och teologiska fakulteterna har beslutat anta Moa Petersén som docent i digitala kulturer. Stort grattis!

2020-09-25

Rachel Irwin was interviewed by McGill University's Office for Science and Society about the Swedish Corona strategy and wrote a post on The Spectator online (UK) on Sweden and Covid-19.

2020-09-22

I Vetenskapens värld diskuteras framtidens mat och Håkan Jönsson, etnolog, medverkar och diskuterar bland annat hur vi kan förändra vår matkultur. Vad krävs det egentligen för att vi ska vilja äta insekter och annan framtidsmat som vi idag upplever som äcklig?

2020-09-14

"Håkan Jönsson tar med läsaren på en historisk resa och visar hur vispar, måttsatser, sockerkakor, lufttorkade skinkor och mycket annat har bidragit till att skapa en måltidskultur med svenska särdrag. I boken behandlas också generella frågor kring måltidskulturer – dess uppkomst, utveckling och förändring. Hur skapas föreställningar om gott och äckligt, fint och fult, vi och dem, manligt och kvinnligt mitt i vardagens hackande, vispande, stekande och kokande?"

2020-09-04

Moa Petersén intervjuades i en artikel i Formas tidning Extrakt om en forskningsartikel som handlar om hur plast som miljöproblem skildras i visuell konst. Moa har skrivit artikeln tillsammans med forskare från LUCSUS, från statsvetenskapliga institutionen och från Miljö- och energisystem, samtliga vid Lunds universitet. En annan intervju om samma artikel publicerades på LU:s webb.

2020-09-02

I sommar har Katarzyna Herd, etnolog, utnämnts till månadens forskare av SLS, Svenska litteratursällskapet i Finland och intervjuats i polsk media.

2020-08-25

"Att konstruera en naturlig skönhet är en paradox i sig – och en långlivad sådan. Idén har följt oss sedan början på 1900-talet. Liksom injektionerna, som då bestod av paraffin. Modeforskaren Emma Severinsson ger en historisk översikt och försöker ge svar på frågan: varför?"

2020-08-21

"Industrisamhället krävde fasta arbetstider och tydliga gränser mellan fritid och arbete. Nu är det hög tid att göra upp med den daterade 9 till 5-normen, skriver Philip Warkander."