Melisa Hümmet, musikproduktion

Varför valde du att läsa musikproduktion?

Jag älskar musik, det är främsta anledningen. Jag gick på ett gymnasium med elever som drömde om att bli läkare, tandläkare, ingenjörer men jag visste att jag ville gå en annan väg. Jag kunde antingen välja att läsa musikvetenskap eller musikproduktion. Jag valde det sistnämnda för att jag är en praktisk människa. En annan anledning till att jag valde att läsa denna utbildning var för att jag ville skapa kontakter. Innan universitetet kände jag nästan ingen som höll på med musik men nu känner jag både lärare och studenter som delar samma passion som mig.

Har du läst fler ämnen på universitetet? Vilka? Varför valde du dessa ämnen?

Jag tog studenten våren 2020, så jag är fortfarande relativt ny på universitetet. Jag har totalt läst fyra kurser, allt relaterat till musik. Hösten 2020 läste jag två kurser: Musikproduktion – grundkurs och Digital Musikproduktion på Malmö Musikhögskola. Jag valde Digital Musikproduktion för det helt och hållet var praktiskt där man fördjupade sig inom ljudprogrammet Logic Pro. Nu, våren 2021 läser jag två kurser till: Musikproduktion – fortsättningskurs och Multimediateknik för Musiker på Malmö Musikhögskola. På grundkursen lärde jag mig, bland annat, musikteori och fick nya tankesätt som jag använder när jag lyssnar på och skapar musik, därav kändes det som att fortsättningskursen var en möjlighet att lära mig ännu mer. Jag valde Multimediateknik för att det handlar om det visuella, som till exempel musikvideor. Jag har lärt mig om hur ljud och bild samarbetar, samt hur man spelar in och redigerar detta.

Utbildningen i musikproduktion består av fristående kurser. Hur är det att läsa fristående kurser?

Jag tycker att det är bra för de som vill testa nya saker och kanske inte är redo eller inte vet vilket program de vill välja. Det ger lite mer frihet hade jag sagt, man planerar för de kommande månaderna och inte åren. Det är även relevant för de som precis tagit studenten och inte är säkra på vad de vill hålla på med i framtiden. Då kan de läsa en fristående kurs som intresserar dem och få en känsla av hur det är att plugga på ett universitet. Genom att läsa fristående kurser kan man också bygga på så som man vill. Jag läste grundkursen i höstas, läser fortsättningskursen nu och kan läsa kandidatkursen till hösten om jag vill.

Vad ska du läsa nästa termin?

Jag är inte helt säker på hur det blir än men jag har sökt till en del kurser. Jag har, för att nämna några, sökt till två kurser på Malmö Musikhögskola: Inspelningsteknik studio och Music Management & Business. Jag är intresserad av hur det är att arbeta i en studio och hur musikbranschen fungerar. Utöver det har jag sökt till kandidatkursen, om jag skulle bestämma mig för att ta en kandidatexamen.

Vad har du för mål med din utbildning – vad vill du jobba med sen?

Mina mål är att kunna utvecklas som musiker, att få nya verktyg att jobba med och skapa kontakter. Det behövs ingen specifik utbildning för att skapa musik men de fristående kurserna har varit ett tillfälle att lära mig så mycket som möjligt både från lärare och studenter för att senare använda det när jag skapar min egen musik. Jag gillar att använda min fantasi och jobba kreativt, därför hade jag velat ha ett jobb som tillåter detta. Det kan vara allt från att sjunga, producera, skriva låttexter till att vara skådespelerska. Jag älskar konst i alla dess former.

Har du några tips till studenter som funderar på att söka musikvetenskap/musikproduktion?

Om du funderar på det tycker jag att det är värt att söka och testa. Jag är verkligen glad över mina studieval. Även om du inte planerar att jobba med musik på något sätt i framtiden, så kan det fortfarande vara givande för att vi alla lyssnar på musik. På grundkursen fanns det många studenter med olika musikstilar, erfarenheter och mål. Vissa hade spelat ett instrument i flera år medan andra enbart lyssnade på musik. Om man är en praktisk person, det vill säga vill eller gillar att producera så tipsar jag om musikproduktion. Jag tycker att balansen mellan teori och praktiskt arbete är fördelat på ett bra sätt. Det värsta som kan hända är egentligen att du lär dig lite mer om musik…
 

Publicerat 2021-04-19.

Melissa Hümmet. Foto.

Namn: Melisa Hümmet
Utbildning: Musikproduktion grundkurs och fortsättningskurs (två terminer), 60 hp. Samt andra fristående kurser inom musik.

Läs om utbildningen i musikvetenskap och musikproduktion här

Vägar till examen

Att läsa fristående kurser eller program är två olika vägar som leder till samma mål – en examen.

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2021-04-19