Beneath and near the Milky Way – en föreläsning om planetarisk utforskning, exoplaneter och universums gränser, från renässansen till upplysningen

Publicerad den 14 februari 2022
Fotavtryck på månen. Bild
"...ett litet steg för människan, ett gigantiskt kliv för mänskligheten." Bild: NASA

Föreläsningen är öppen för alla som är intresserade av humanistiska och samhälleliga perspektiv på människor i yttre rymden! Välkomna den 10 mars.

Perioden från renässansen till upplysningen såg heta debatter om gränserna för universum och livet på andra planeter, som omfattade teologi, astronomi, filosofi och satir. Genom att utforska nya världar och engagera sig i antropomorfa spekulationer om utomjordingars natur, kritiserade teologer och naturfilosofer samhället och ifrågasatte mänsklighetens plats i Guds kosmiska skapelse. Dessutom inkluderade diskussioner om utomjordiskt liv åtskilliga berättelser om resor till planeter och månar i solsystemet och bortom. 

Men hur bidrog drivkraften mot planetutforskning och tidiga diskussioner om planeter bortom vårt solsystem till att utmana etablerade föreställningar om universums gränser?

Vincent Roy-Di Piazza är historiker, specialiserad på och undervisar i vetenskapshistoria, medicin och religion. Han är för närvarande doktorand och lärarassistent i historia vid University of Oxford med examen från Sorbonne och École Normale Supérieure i Paris, Frankrike.

 

Obs! Föreläsningen hålls på engelska.

Mer information om föreläsningen: https://calendar.prodwebb8.lu.se/evenemang/space-humanities-lab