Lisen Edwardsson – Buying and Supply Manager, Hack Your Closet

Lisen Edwardsson intresserade sig tidigt för mode. Genom radioprogrammet Stil i P1 fick hon upp ögonen för modebranschen och hur komplex den är. Hon ville lära sig mer och hittade kandidatprogrammet i modevetenskap som perfekt matchade hennes förväntningar på en utbildning.
 

Tre år efter examen, via ett jobb på Myrornas huvudkontor, jobbar hon nu inom ett innovativt startup-företag som tillhandahåller en prenumerationstjänst på secondhandkläder.
– En kollega till mig hade sett en utlysning av tjänsten hos Hack Your Closet i ett nyhetsflöde. Jag kände att det var dags för en ny utmaning och att det här jobbet var "a match made in heaven".

Lisen berättar att hennes karriärplan vuxit fram längs med vägen.
– Jag visste att jag ville jobba inom modebranschen. Jag har alltid intresserat mig för mode, men inte alltid på ett traditionellt sätt. Ända sedan högstadiet har jag gillat att shoppa vintage och secondhand. Modevärlden har så många inbyggda problem och jag vill gärna jobba för att förändra inifrån.

Hållbarhetsaspekten är en stor drivkraft för Lisen.
– Vi har slutat satsa på kvalitet och syr upp för mycket kläder för fort. Det förstör vår planet och utnyttjar människor längs med vägen. Det är såklart inte bara modebranschen som är en bov här, men den är en av dem. Det finns många frågor att ta tag i för att göra branschen bättre.

Jobbet på startup-företaget Hack Your Closet kombinerar Lisens önskan att förändra och förbättra modevärlden och intresset för secondhand.
– Vår affärsidé är att man inte behöver äga sina egna kläder. Vi erbjuder en prenumerationstjänst där man istället hyr sina kläder. Vi skickar ut fyra plagg i månaden som är utvalda utifrån kundens egna önskemål. Efter en månad skickar kunden tillbaka sina fyra plagg och får fyra nya. Varje månad får man något nytt, men på ett hållbart sätt.

– Min huvudroll är som inköpare – att handla i secondhandbutiker och hitta de bästa plaggen. Vi följer nuvarande trender men secondhand. Vi samarbetar också med olika nyklädesföretag och tar hand om deras overstock – det vill säga det de överproducerar. Vi ser till att cirkulera plaggen så att de får ett längre liv.

Lisen tycker att utbildningen i modevetenskap gett henne en bra grund för att jobba inom modebranschen.
– Utbildningen ger en väldigt bred inblick i vad mode och modevärlden är. Den är en bra grund om man precis som jag är intresserad men inte vet var man vill hamna när man är färdigutbildad. Man får en bred bild av modevärlden genom många grundläggande kurser och sedan kan man specialisera sig längs med vägen och vinkla utbildningen efter egna intressen.

Specialiseringen inom utbildningen ligger i de val man gör för programmets valbara termin, praktik och examensarbete. Lisen läste en kurs i konsthistoria och visuella studier under sin valbara termin och sitt examensarbete skrev hon om secondhand ur ett klassperspektiv. Praktiken gjorde hon på Myrorna.
– Jag gjorde praktik på Myrornas huvudkontor i utbildningen. Det var otroligt givande. Jag frågade om jag fick komma tillbaka efter min examen och fortsätta min praktik. Jag sökte till en praktikkurs som ges under en hel termin på Göteborgs universitet och fortsatte min praktik på Myrorna ett halvår med studiemedel. Jag fick mycket konkret erfarenhet under min tid där och det ledde till att jag fick en anställning efter praktiken.

På Myrorna fick hon en tjänst som kommunikatör och jobbade främst med sociala medier och webb.
– Jag har ju inte läst en kommunikatörsutbildning, så mina egna erfarenheter av att ha haft en blogg hjälpte mig mycket i min kommunikatörsroll. Sociala medier är viktigt inom modebranschen och inom kandidatprogrammet finns också kommunikationskurser.

Efter ett tag gick hon vidare till att jobba som projektledare och affärsutvecklare för Myrorna.
– Jag gillar att strukturera, organisera och planera, så jag fick ta fler sådana uppdrag. Jag var med och organiserade flytten av huvudkontoret och öppnandet av vår webbshop. Det arbetet hade inte så mycket med modevetenskap att göra men gav bra erfarenhet.

På frågan om vad hon har med sig från utbildningen i det jobb hon har idag svarar Lisen att det till stor del handlar om källkritik, vikten av olika perspektiv och eftertänksamhet.
– Utbildningen i modevetenskap försöker hela tiden vrida och vända på ämnet och tar upp olika perspektiv. Det tänket är jätteviktigt att ha med sig i allt man gör. Sedan var de kurser som handlade om materialkunskap, trendanalys och hållbarhet en bra grund för mig.

Praktiken ser Lisen som en av de viktigaste erfarenheterna från sin utbildning och råder studenter att vara noga i sina val av praktikplatser.
– Jag tror att det här med att göra praktik inom den här branschen många gånger är en nödvändighet för att få erfarenhet. Välj väldigt noga vilket företag du signar upp dig på. Och våga ställa krav – det är superviktigt att få kvalitativ erfarenhet och referenser som gengäld när det är obetalt.

Lisens bästa tips för secondhandshopping

Många ser secondhandshopping som en hög tröskel och blir överväldigade av allt – var ska man börja? När jag shoppar så kollar jag snabbt igenom allt. Plaggen hänger ofta efter kategori. Börja med en kategori så känns det mer överskådligt.

Glöm inte att prova plaggen. Ett plagg ser inte lika dant ut på som när det hänger på galgen.

Lär dig mer om material! Det som är tacksamt med secondhand är att man kan fynda fina märken, men också material av god kvalitet som hade kostat mycket mer om det var nytt, till exempel kashmir, ull och siden.

Publicerat 2020-10-19.

Lisen Edwardsson, foto.

Namn: Lisen Edwardsson
Yrke: Buying and Supply Manager, Hack Your Closet
Utbildning: Kandidatprogram i modevetenskap, 180 hp Lunds universitet. Kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning 30 hp, Göteborgs universitet
Valbar termin: Konsthistoria och visuella studier 30 hp, Lunds universitet.

Läs om utbildningen i modevetenskap här

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2020-10-19