Alexandra Kjellberg, student i digitala kulturer

#utbildningpågår

Vilket ämne studerar du och vilken kurs håller du på med just nu?

Sista terminen på Digitala kulturer. Vi ska precis påbörja vår sista uppgift för delkursen Forskningsmetoder och sedan är det delkursen Examensarbete kvar som är vår C-uppsats kurs.

Vi har under den senaste veckan övergått till digital undervisning, hur har det gått för dig?

Eftersom större delen av vårt schema är tilldelat individuellt arbete framöver med tanke på att vi ska skriva våra C-uppsatser har jag personligen inte märkt av jättestor skillnad. Dock har all vår handledning övergått till ett digitalt format samt att de sista uppgifterna som skulle ske på plats på universitetet förvandlats till skriftliga, som på ett vis kan tyckas ta lite mer tid än ett seminarium.

Att sitta hemma och studera samt att följa undervisning digitalt, kan vara en utmaning som både känns rolig och svår. Hur upplever du att studierna fungerar efter omställningen?

Bra! Lite som beskrivet ovan är det inte alltför mycket som har förändrats. Jag försöker anamma situationen och sitter för tillfället från landet och skriver min metoddel för min C-uppsats. Jag passar på att sova en extra timme på morgonen, äta luncher med familjen som även de tvingas sitta hemma och plugga/jobba samt att spendera mer tid i köket och utomhus.

Vad upplever du som svårast i den nya situationen?

Det svåraste eller kanske tråkigaste är att förlora mycket socialt umgänge. Jag är van att plugga med kompisar vilket inte är möjligt i lika stor grad nu.

Har du några bra tips till andra studenter om hur man kan strukturera sin studier hemifrån på ett bra sätt?

Jag försöker tänka att vardagen pågår precis som vanligt, bara att det är på annorlunda plats. Det innebär regelbunden sömn, kost, träning/motion, socialisering (boka in FaceTime samtal med kompisar/familj) och plugg. Det kan även vara en fördel att boka in t.ex. 30 min per dag där du tillåter dig själv att reflektera på egen hand eller med hjälp av nyheter kring vad som pågår i världen just nu. Det fungerar bra för mig eftersom man då "får lov" att vara orolig under den planerade perioden vilket hjälper mig att hitta fokus under min andra planerade tid.

Vi hoppas så klart att detta inte ska bli långvarigt och att vi snart kan återgå till LUX igen men om detta fortgår- hur tänker du kring dina studier till hösten?

Blir klar nu till sommaren så blir inget mer plugg för min del men känner lite oro kring jobbansökan under den här perioden då många företag väljer att pausa ansökningsprocesser för tillfället. Men som med allt, kommer även detta att lösa sig.
Studieplats vid ett bord framför ett fönster med utsikt över sjö.
Här sitter jag och skriver på min C-uppsats från köksbordet på landet efter att ha haft en digital handledning via Zoom som fungerade hur bra som helst.
Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2020-07-02