Person

Docent, forskare, universitetslektor
- Avdelningen för etnologi
- Institutionen för kulturvetenskaper
Kontaktinformation
E-post hakan.jonssonfood.lthse
Telefon 046–222 95 12
Mobil 073–360 35 21
Rum
LUX:C444
(docent)
C444
(universitetslektor)
Besöksadress
Helgonavägen 3, Lund
Postadress
Box 192, 221 00 Lund
Internpost hämtställe 30
Håkan Jönsson, född 1971 i Lund. Gick restaurangskola på gymnasiet, började 1988 arbeta på Grand Hotell i Lund som kock. Började läsa på universitetet i mitten av 1990-talet, blev doktorand år 2000 och fil dr 2005.
Sedan flera år håller jag på med forskning om den gastronomiska utvecklingen i Sverige. För närvarande arbetar jag tillsammans med Karin M Ekström med forskningsprojektet "Butiken som mötesplats". På senare år har internationella forskningsprojekt och uppdrag blivit allt viktigare. Jag arbetar inom Horizon 2020-projektet NextFOOD- Educating the next generation of professionals in the agrifood system och utvecklingsprojektet SBFOODINNO Jag är också vice ordförande i den europeiska arbetsgruppen för etnologisk matforskning, SIEF Food WG. Jag fäster stor vikt vid tillämpningen av forskningsresultaten och har även deltagit i flera direkt tillämpade projekt. Jag vill alltså bedriva forskning som inte bara vill förstå samhällsfenomen utan också påverka dem.
Forskning
Min profil i Lunds universitets forskningsportal
- NextFood
- Butiken som mötesplats - - en central konkurrensfördel i en digitaliserad värld
- Den gastronomiska revolutionen i Sverige (forskningsledare)
- Mat, hälsa och oregelbunden arbetstid
- Måltiden i upplevelseekonomin - en studie av måltidsordningen i svenska hem (forskningsledare)
- NEXTFOOD (forskningsledare)
- När blir maten värd en resa? En studie av kulinarisk turism i Sverige (forskningsledare)
- The Protein Shifts: Knowledge gaps, obstacles and opportunities - Theme, Pufendorf IAS
- Developing food innovation capacity in the South Baltic Region
Böcker (6 st)
- Jönsson, H. (2020). Svensk Måltidskultur. Carlsson Bokförlag.
- Jönsson, H. & Tellström, R. (2018). Från krog till krog : Svenskt uteätande under 700 år. Natur & Kultur Akademisk.
- Jönsson, H. & Ekström, K. (2016). På resa i matlandet. Carlsson Bokförlag.
- Lysaght, P., Jönsson, H. & Burstedt, A. (2013). The return of traditional food. Lunds Studies in Arts and Cultural Sciences, 1. Lund University.
- Jönsson, H. (2012). Den gastronomiska revolutionen. Carlsson Bokförlag.
- Jönsson, H. (2005). Mjölk - en kulturanalys av mejeridiskens nya ekonomi. Brutus Östlings Bokförlag Symposion. Doktorsavhandling.
Redaktörskap (2 st)
- Fredriksson, C. & Jönsson, H. (2008). (Red.) ETN:JOB. ETN: Etnologisk skriftserie, 5. Etnologiska institutionen, Lunds universitet.
- Burstedt, A., Fredriksson, C. & Jönsson, H. (2006). (Red.) Mat. Genealogi och gestaltning. Studentlitteratur AB.
Artiklar (12 st)
- Ekström, K. M. & Jönsson, H. (2022). Orchestrating retail in small cities. Journal of Retailing and Consumer Services, 68. Elsevier.
- Jönsson, H., Michaud, M. & Neuman, N. (2021). What is commensality? A critical discussion of an expanding research field. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18. MDPI AG.
- Jönsson, H. (2020). A Food Nation Without Culinary Heritage? Gastronationalism in Sweden. Journal of Gastronomy and Tourism, 4, 223-237. Cognizant Communication Corporation.
- Jönsson, H. (2019). Tales from the Kitchen Drawers : The micro physics of modernities in Swedish kitchens. Ethnologia Scandinavica, 2019, 5-21. Folklivsarkivet.
- Wikström, S., Jönsson, H. & Decosta, P. L. E. (2016). A clash of modernities : Developing a new value-based framework to understand the mismatch between production and consumption. Journal of Consumer Culture, 16, 824-851. SAGE Publications.
- Jönsson, H. (2013). Chef Celebrities, food stuff anxieties and (un)happy meals : An introduction to Foodways Redux. Ethnologia Europaea, 43, 5-16. Open Library of Humanities.
- Nordström, K., Coff, C., Jönsson, H., Nordenfelt, L. & Görman, U. (2013). Food and health: individual, cultural, or scientific matters?. Genes & Nutrition, 8, 357-363. BioMed Central (BMC).
- Ekelund, L. & Jönsson, H. (2011). How does Modernity Taste? Tomatoes in the Societal Change from Modernity to Late Modernity. Culture Unbound. Journal of Current Cultural Research, 3, 439-454. Linköping University Electronic Press.
- Jönsson, H. & Frykfors, C.-O. (2010). Reframing the multilevel triple helix in a regional innovation system: a case of systemic foresight and regimes in renewal of Skåne's food industry. Technology Analysis & Strategic Management, 22, 819-829. Taylor & Francis.
- Jönsson, H. (2002). Region på purepak. Nord-Nytt, 2002. Inst. for europaeisk folkelivsforskning.
- Jönsson, H. (2001). Den gröna slaktaren. Kulturella perspektiv, 2001. Föreningen Kulturella perspektiv.
- Jönsson, H. (2001). Logo - No Logo?. Samtid & Museer, 25, 18-20. Samdok.
Bokkapitel (32 st)
- Jönsson, H. (accepted/in press). Healthy Drinking? : Milk, wine and popular nutrition in Sweden. I Matalas, A. & Lysaght, P. (Red.) Tradition and Nutritional Science in the Modern Food Chain. university of macedonia.
- Dimitrievski, I. & Jönsson, H. (2022). Performing impact through texts : Unwrapping the social processes behind an institutional term. I Skrubbeltrang Mahnke, M., Nielsen, M., Lykkebo Petersen, M. & Tjørring, L. (Red.) Business Meets the Humanities : The Human Perspective in University-Industry Collaborations (pp. 43-58). Routledge.
- Jönsson, H. (2022). Alkohol på apotek. I Möller, D. (Red.) Vetenskapssocieteten i Lund: Årsbok, Vetenskapssocieteten i Lund. Årsbok 2022 (pp. 101-112). Vetenskapssocieteten i Lund.
- Jönsson, H. (2022). Kaffe med mjölk?!. I Hofvendahl, J., Hindfelt, K., Lindqvist, A. & Rundberg, C. (Red.) Kulturen, Kaffe - en het historia : Kulturens årsbok 2022 (pp. 104-115), 88. Kulturen i Lund.
- Jönsson, H. (2022). Mat : Från kokgropar till snabbmat. I Karlsson, K.-G. (Red.) Natur & Kulturs Globalhistoria 1 : Existens och rörelse (pp. 129-174), 1. Natur och kultur.
- Jönsson, H. (2021). Konst och makt : Några nedslag i svensk restauranghistoria. I Rössner, S. & Birnbaum, C. (Red.) Gastronomisk kalender 2022 : Måltiden som konstart, 2022. Carlsson Bokförlag.
- Jönsson, H. (2019). Att handla mjölk. I Nilsson, J., Nylund Skog, S. & Skott, F. (Red.) Sånt vi bara gör (pp. 115-117). Carlsson Bokförlag.
- Jönsson, H. (2019). Restaurangen som samhällsfenomen. I Neuman, N. (Red.) Mat och ätande : Sociologiska perspektiv (pp. 419-444). Studentlitteratur AB.
- Jönsson, H. (2018). Den tänjbara gemenskapen : måltiden som spänningsfält mellan mitt, ditt och vårt. I Salomonsson, K. (Red.) Lund studies in arts and cultural sciences, Mitt och ditt : etnologiska perspektiv på ägandets kulturella betydelse (pp. 71-90), 17. Lund Studies in Arts and Cultural Sciences, Lunds universitet.
- Jönsson, H. (2017). One hundred years of solitude and commensality : A study of cooking and meals in Swedish households. I Bartsch, S. & Lysaght, P. (Red.) Places of food production : Origin, Identity, Imagination (pp. 259-272). Peter Lang Publishing Group.
- Jönsson, H. (2015). Den ätbara naturen. I Thurfjell, K., Ribbing, M., Möller, C., Lind, M. & Rådström, N. (Red.) Gastronomisk kalender : Gastronomiska Akademiens årsbok 2015. Till bords i paradiset : mat och trädgård (pp. 67-78). Carlsson Bokförlag.
- Jönsson, H. (2015). Inledning. I Hagdahl, C. E. (Red.) Kok-konsten som vetenskap och konst. Carlsson Bokförlag.
- Jönsson, H. (2013). The road to the New Nordic Kitchen - Examples from Sweden. I Lysaght, P. (Red.) The return of traditional food (pp. 53-67), 1. Lund University.
- Jönsson, H. (2013). Wholesome Milk. I Rytkönen, P., Jonsson, U. & Hernandez, G. (Red.) From local champions to global players - essays on the history of the dairy sector. Stockholms universitet, ACTAserien.
- Jönsson, H., Dare, R. & Knutsson, H. (2013). Adding Value in Food Production. I Muzzalupo, I. (Red.) Food Industry (pp. 669-697). IntechOpen.
- Knutsson, H. & Jönsson, H. (2013). The SFIN innovation system. Reflections on Food Cluster Management. I Muzzalupo, I. (Red.) Food Industry (pp. 627-646). IntechOpen.
- Jönsson, H. (2012). Ethical aspects of applied ethnological food research. I Lysaght, P. (Red.) Time for Food : Everyday Food and Changing Meal Habits in a Global Perspective. Proceedings of the 18th Conference of the International Commission for Ethnological Food Research, Åbo Akademi University, Turku, Finland, 18-21 August 2010. Åbo Akademis förlag.
- Jönsson, H., Knutsson, H. & Frykfors, C.-O. (2012). Facilitating Innovations in a Mature Industry-Learnings from the Skane Food Innovation Network. I Benjamin, V. (Red.) Scientific, Health and Social Aspects of the Food Industry (pp. 221-240). IntechOpen.
- Jönsson, H. & Lindqvist, C. (2010). När mjölken blev skånsk. I Sandberg, H. (Red.) Skåne, mat och medier (pp. 39-54). Lunds universitet och Skånes livsmedelsakademi.
- Jönsson, H. & Sandberg, H. (2010). Medierade matlandskap : en introduktion. I Sandberg, H. (Red.) Skåne, mat och medier (pp. 7-20). Lunds universitet och Skånes livsmedelsakademi.
- Jönsson, H. & Tellström, R. (2010). Academic Food Culture: Taking Gastronomy from Craftsmanship to Science. I Lysaght, P. & Ann-Helen, S. (Red.) Food and Meals at Cultural Crossroads (pp. 240-250). Novus Forlag.
- Jönsson, H. (2009). Att plocka potatis i upplevelseekonomin. I Fjellström, C. (Red.) Gastronomisk forskning (pp. 105-118). Gastronomiska akademiens stiftelse.
- Jönsson, H. & Tellström, R. (2009). Gastronomi i kunskapssamhället. I Fjellström, C. (Red.) Gastronomisk forskning (pp. 11-86). Gastronomiska akademiens stiftelse.
- Jönsson, H. (2008). The Cultural Analyst - an innovative intermediary?. I Fredriksson, C. & Jönsson, H. (Red.) ETN JOB, 5. Etnologiska institutionen, Lunds universitet.
- Jönsson, H. (2006). Bland grytorna på Grand. I Hagström, C., Hugosson, M. & Nordström, A. (Red.) Nu gör vi jul igen. SOFI.
- Jönsson, H. (2006). Unikaboxens död. Om arbetsplatsmåltidernas förändring på en flexibel arbetsmarknad. I Hellspong, M. (Red.) Festmåltid och Vardagsmat (pp. 121-132). Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur.
- Jönsson, H. (2005). A Land of Milk and Money: The Dairy Counter in an Economy of added Values. I Löfgren, O. & Willim, R. (Red.) Magic, Culture and the New Economy (pp. 105-116). Berg Publishers.
- Jönsson, H. (2005). Svensk Mjölk. I Burstedt, A., Fredriksson, C. & Jönsson, H. (Red.) Mat Genealogi och gestaltning (pp. 71-84). Studentlitteratur AB.
- Jönsson, H. & Nyberg, M. (2005). Matkulturer på Arbetsplatserna. I Lindén, A.-L., Lagnevik, M., Sjöberg, K., Svederberg, E., Jönsson, H. & Nyberg, M. (Red.) Mat, hälsa och oregelbundna arbetstider (pp. 43-59), Research report in Sociology 2005:1. Sociologiska institutionen, Lunds universitet.
- Jönsson, H. (2004). Food in the experience economy. I Lysaght, P. (Red.) Changing Tastes. Food culture and the processes of industrialization. Basel: Verlag der Schweizerischen Gesellschaft für Volkskunde..
- Jönsson, H. (2002). Matupplevelser. I O'Dell, T. (Red.) Upplevelsens materielitet (pp. 55-72). Studentlitteratur AB.
- Jönsson, H. (2002). Tidens tecken. I Holmberg, I. & Holger, L. (Red.) Identitet: om varumärken, tecken och symboler (pp. 61-66). Nationalmuseum.
Konferensbidrag (12 st)
- Jönsson, H. (accepted/in press). Educating for impact. Learnings from a Master Programme in Applied Cultural Analysis.
- Charatsari, C., Jönsson, H., Krystallidou, E. & Lymberopoulos, A. (2020). AGRONOMIC EDUCATION AT A CROSSROAD: PROVIDING SKILL SETS OR DEVELOPING MINDSETS?.
- Jönsson, H. (2020). Re-exploring the rural/urban dichotomy : Farm shops in urban settings.
- Charatsari, C., Jönsson, H. & Papadopoulos, P. (2019). Looking for the missing link : The multiple meanings of sustainability in agricultural knowledge and information systems.
- Jönsson, H. (2019). A food nation without culinary heritage? : Sweden and the politics of gastronomy.
- Jönsson, H. (2019). Milk and Wine. Health mythologies in the 20th and 21st century.
- Jönsson, H. (2016). Cooking, solitude and commensality.
- Jönsson, H. (2016). The Kitchen and its Artefacts – A hidden treasure of material cultural heritage.
- Stenberg, J., Jönsson, H., Yip, K. & Francis, K. (2012). The Future Is Now: Exploring New Perspectives on ESS/MAX IV through the Everdaylives of Skåne's Youth.
- Jönsson, H. (2009). Kulturanalys som Innovationsverktyg.
- Jönsson, H. (2009). Skane Food Innovation Network. A Cluster for Organic Growth. Proceedings from the International Conference on Organic Food, Uljin, Korea, 22-24 july 2009, 317-340. Organic Food Expo Korea 2009.
- Jönsson, H. & Frykfors, C.-O. (2009). Reframing the Multilevel Triple Helix in a Regional Innovation System: A case of systemic foresight and regimes in renewal of Skane’s food industry. Triple Helix VII 7th biennial international conference of university, industry & government linkages. University of Strathclyde, Glasgow, Scotland.
Rapporter (11 st)
- Jönsson, H. & Marshall, M. (2022). Mat- och måltidskultur – en introduktion. Måltidskunskap : Culinary arts and meal science. Örebro universitet.
- Jönsson, H. & Ekström, K. M. (2021). Butiken som mötesplats i en digital tidsålder. Handelsrådets forskningsrapporter. Handelsrådet.
- Dimitrievski, I. & Jönsson, H. (2019). NextFood Sustainability Impact Framework. NextFood Project.
- Moudry, J., Germundsson, L., Gonzales, R., Jönsson, H., Heine Kristensen, N., Květoň, V., Lehejček, J., Lehejček, J. & Melin, M. (2019). Review of existing standards and criteria for evaluation of action learning education and applied research : H2020 NextFood technical report. European Union.
- Jönsson, H. (2012). TI4 slutrapport - Uppdatera och förankra den existerande framsynen. Region Skåne.
- Jönsson, H. & Sarv, H. (2008). Framsyn för regional tillväxt. Exemplet Innovation i Gränsland. Skånes Livsmedelsakademi.
- Jönsson, H. & Sarv, H. (2008). Om konsten att bygga en framtid. Skånes Livsmedelsakademi.
- Jönsson, H. & Sarv, H. (2008). The art of shaping futures. Skånes Livsmedelsakademi.
- Jönsson, H., Tellström, R. & Lindqvist, D. (2008). Studenter om sina universitets- och högskolestudier i gastronomi : sammanställning av enkätundersökning genomförd under 2007 med studenter från gastronomiutbildningarna vid Restauranghögskolorna vid Örebro Universitet och Umeå Universitet.
- Lindén, A.-L., Lagnevik, M., Sjöberg, K., Svederberg, E., Jönsson, H. & Nyberg, M. (2005). Mat, hälsa och oregelbundna arbetstider. Research Report in Sociology.
- Jönsson, H. (2000). Certecs användarforskning ur ett etnologiskt perspektiv. Certec.
Recensioner (10 st)
- Jönsson, H. (accepted/in press). Ethnological Reflections on New Nordic Food : Review: Jordnära. Etnologiska reflektioner över ny nordisk mat. Yrsa Lindqvist & Susanne Öster-lund-Pötzsch (eds.). Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland, no. 822. 230 pp. Ill. ISBN 978-951-583-430-0. Ethnologia Scandinavica, 49. Folklivsarkivet.
- Jönsson, H. (2016). Recension av Bengt Bergius: Tal om läckerheter. RIG Kulturhistorisk Tidskrift, 99, 52-54. Föreningen för svensk kulturhistoria.
- Jönsson, H. (2015). Den förste foodien. Recension av Bengt Bergius Tal om läckerheter. Svenska Linnésällskapets årsskrift, 2015, 126-129. Svenska Linnésällskapet, Uppsala.
- Jönsson, H. (2011). Recension av Syn på mad og drikke i 1800-tallet. Ethnologia Scandinavica, 2011. Folklivsarkivet.
- Jönsson, H. (2010). Recension av Food in Nineteenth-Century Denmark. Ethnologia Scandinavica, 2010. Folklivsarkivet.
- Jönsson, H. (2010). Recension av Fyrtiotalisterna och maten. Rig, 2010, 117-118. Föreningen för svensk kulturhistoria.
- Jönsson, H. (2010). Review of Food in Nineteenth-Century Denmark. Ethnologia Scandinavica, 40, 157-160. Folklivsarkivet.
- Jönsson, H. (2006). Jonathan Metzger: I köttbullslandet. Konstruktionen av svenskt och utländskt på det kulinariska fältet. Rig, 2006, 38-40. Föreningen för svensk kulturhistoria.
- Jönsson, H. (2005). Recension av: Varför flickor?. Rig, 2005, 116-118. Föreningen för svensk kulturhistoria.
- Jönsson, H. (2003). Recension av: ICA-historien. Rig, 86, 92-92. Föreningen för svensk kulturhistoria.
Artiklar i facktidskrifter och populärpress (6 st)
- Jönsson, H. (2020). Coronakrisen har skapat ett fönster för möjligheter. Livsmedel i Fokus, 2020, 42-42. LivsmedelsFöreningen.
- Jönsson, H. (2017). Vad stort sker, sker i tysthet. Om osynliga förändringar av kosten. Nordisk Nutrition, 2017, 29-31. SNF Swedish Nutrition Foundation.
- Jönsson, H. (2016). Måltid i förändring. Upptecknaren: Nytt från Folklivsarkivet, 2015-2016, 27-29. Folklivsarkivet.
- Jönsson, H. (2006). Bjud på en historia till maten. Magasin Årets Kock, 2006, 6-9. Årets Kock, Årets Kock.
- Jönsson, H. (2006). Den svenska Mjölkpropagandan. Forskning & framsteg, 2006, 46-51. Stiftelsen Forskning & Framsteg.
- Jönsson, H. (2001). Mat är mera än mat. Svenska Livsmedel, 2001. Klågerup: Lilliehöök International Magazines, Klågerup: Lilliehöök International Magazines.
Tidningsartiklar (3 st)
- Jönsson, H. (2022). Etnologen : Mer komplicerat att äta korrekt i dag. Sydsvenskan. Sydsvenska Dagbladet, Sydsvenskan.
- Jönsson, H. & Åkerman, A. (2019). Rötter och blast : primörer vi glömt bort. Natur & trädgård, 2019, 60-69. Skogmark & Fältman Förlag.
- Jönsson, H. & Ekström, K. M. (2019). Var ska vi mötas när butikerna försvinner?. Svenska Dagbladet, Stockholm, 8-8. Svenska Dagbladet.
Handledning vid Lunds universitet (2 st)
- Pétursson, J. Þó. (2020). Intimate Food : Establishing Relationships within the Food Chain. Félagsvísindastofnun Háskóla Íslands. Doktorsavhandling.
- Cridland, M. (2017). 'May contain traces of' : An ethnographic study of eating communities and the gluten free diet. Media-Tryck, Lund University, Sweden. Doktorsavhandling.
Undervisning
Övriga uppdrag och meriter
• Vice ordförande i SIEF International Ethnological Food Research Group (2016-)
• Medlem i sekretariatet med ansvar för utbildningsfrågor för EIT Food@LU
• Styrgruppsledamot, LU Food Faculty
• Preses i Måltidsakakademin (2012-2015, ledamor 2005-)
• Sekreterare i den Såneländska gastronomiska akademien (2005-2012, ledamot 2005-)
• Koordinator, Lund University Food Studies (2015-2017)
• Ledamot av Food Nexus Nordic sekretariat (2014-2017)
• Avdelningsansvarig, etnologiska avdelningen, Lunds universitet (2010-2011, biträdande 2012-2014)
• Ledamot av ledningsgruppen, Skånes Livsmedelsakademi (2008-2013)
• Projektledare, Smaka på Skåne (2010-2013)
• Koordinator för Matforskarnätverket (2007-2015)

Docent, forskare, universitetslektor
- Avdelningen för etnologi
- Institutionen för kulturvetenskaper
Kontaktinformation
E-post hakan.jonssonfood.lthse
Telefon 046–222 95 12
Mobil 073–360 35 21
Rum
LUX:C444
(docent)
C444
(universitetslektor)
Besöksadress
Helgonavägen 3, Lund
Postadress
Box 192, 221 00 Lund
Internpost hämtställe 30