Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • ETNA12
Kursen ger insikter om hur kulturbegrepp och kulturvetenskapliga perspektiv kan användas dels för att belysa dagens samhällsfrågor och livsmönster och dels för att rekonstruera historiska miljöer.
Etnologi kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1-90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex Filosofie kandidatexamen 180 hp).
Du hittar mer information om hur du utformar din examen här: www.kultur.lu.se/utbildning/vagar-till-examen.
Från dalahästen och bondesamhället till mikroprocessorn och svenska IT företag! Denna kurs ger dig insikter om hur det svenska samhället och de värderingar som genomsyrar Sverige har ändrats genom tiden. Under kursens gång kommer du att få en djupare insikt i hur människor i Sverige har uppfattat och förhållit sig till fenomen som sexualitet, våld, rädsla, familjeliv, arbete och fritid. Men kursen ger inte bara en möjlighet att läsa om dessa företeelser, det ger dig även möjlighet att aktivt arbeta med egna analyser.
Vi startar kursen med att läsa och diskutera hur etnologi kan öka förståelsen för människors vardagsliv och hur ämnet formats som vetenskaplig disciplin. Därefter genomför vi ett mindre fältarbete där du tillsammans med några kurskamrater lär dig att upptäcka, beskriva och analysera nuet, vad som finns och pågår här och nu, i Sverige just denna termin. I uppgiften som vi kallar Rekonstruktion får du med hjälp av arkivmaterial ta fatt i ett livsöde, som utspelats för drygt hundra år sedan och sätta in det i sitt kulturella och historiska sammanhang. I övningen Spår utgår vi från ett föremål och beskriver dess form och funktion och försöker sedan att spåra föremålets historia. Hela kursen kan ses som en utgrävning av dagens Sverige, där du får hjälp att synliggöra underliggande kulturella mönster som formar våra handlingar, men som vi ofta inte är medvetna om.
Kurstillfälle:
höstterminen 2015
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2015-08-31 – 2016-01-17
Anmälningskod:
LU-30501
Behörighet:
Grundläggande behörighet
Introduktionsmöte: Måndagen den 31 augusti kl. 10.15 – 12.00 i LUX:B339
Lärare:
Åsa Alftberg,
Karin Gustavsson,
Charlotte Hagström,
Kristofer Hansson,
Markus Idvall,
Lars-Eric Jönsson,
Gabriella Nilsson,
Thomas O'dell,
Karin Salomonsson,
Patrik Sandgren,
Magnus Wikdahl
Information om ingående delar
- Kulturella perspektiv 1 , 7,5 hp
- Etnografiska metoder , 7,5 hp
- Kulturhistoriska perspektiv och metoder , 7,5 hp
- Berättande och folklore , 7,5 hp