Utbildningsutbud

Konsthistoria och visuella studier

Ämnet konsthistoria och visuella studier handlar om all form av visuell kultur som finns omkring oss och riktar sig till dig som är intresserad av att arbeta med konst, bilder och visuella intryck. Inom ämnet får du bekanta dig med såväl bildkonst i traditionell mening, till exempel måleri, skulptur och grafik, som nyare former, till exempel fotografi, video och performance. Ämnet omfattar även studier av design, konsthantverk, byggnader och stads- och trädgårdsmiljöer.

Du som studerar konsthistoria och visuella studier får lära dig hur konst och visuell kultur skapas, sprids, används, upplevs och tolkas och hur detta har förändrats från antiken till idag. Du får bekanta dig med originalverk och försöka förstå både det ursprungliga sammanhanget de skapats i och det sammanhang de reproduceras i. Du får även en inblick i hur olika maktförhållanden, t ex ekonomiska, politiska och religiösa, har påverkat den visuella kulturen under olika tidsepoker. Den teoretiska grunden ämnet ger dig kan du sedan använda för att bland annat datera och stilbestämma arkitektur och olika konst- och designobjekt eller för att tolka och förklara konst och andra former av visuell kultur.

Kunskaper i konsthistoria och visuella studier är viktiga för dig som vill arbeta inom t ex reklam-, auktions- eller kulturbranschen som konstkritiker/kulturskribent, curator eller konstpedagog/museipedagog.

Grundnivå

Ges termin

Avancerad nivå

Övrigt

Denna sida visar det aktuella utbildningsutbudet. För en lista över terminens samtliga kurser se kurser terminsvis. För kurser som inte ges längre se tidigare kurser.

Illustration av utbildningsvägar där olika kursblock sätts samman till en kandidatesxamen.

Vägar till examen

Bygg din egen examen av fristående kurser! Läs mer om hur du gör här!

Inom dessa yrken finns våra studenter!

Magisterutbildning i konsthistoria och visuella studier

Master's Programme in Visual Culture

Alumnporträtt Ulrika Liljenström

Ulrika Liljenström, projektsamordnare på Lunds konsthall

Alumnporträtt Ylva Brännström

Ylva Brännström, projektledare för pedagogik på Malmö konsthall

Ett konstverk som ser ut som en stor röd ballong sedd inifrån.

Kompetensprofil: konsthistoria och visuella studier

– om konsthistorikers kunskap och kompetenser.

Artwork in green.

Master’s Programme in Visual Culture

Leaflet about the programme.

Sidansvarig: Asa.Lundgrenkultur.luse | 2020-06-17