
Om skvallrets mekanismer – när Maria Christina Kjellström blev kändisen Ulla Winblad
Etnologerna Rebecka Lennartsson, Mia-Marie Hammarlin och Lars-Eric Jönsson pratar om Maria Kristina Kjellström – alias Ulla Winblad – och skvallrets vägar, funktioner och konsekvenser.

Utopiernas och dystopiernas historia – Henrik Brissman medverkar i podden Historia Nu och Cliopodden
Syn på framtiden har förändrats i takt med att samhället förändras. Från upplysningstidens rationella utopier till klimatförändringarnas postapokalyptiska dystopier. Framtidstanken föds på 1600-talet…

Googla – det gör man i skolan
– Användningen av sökmotorer är en så självklar del av vardagen att frågor som hur sökmotorn fungerar och hur resultaten genereras inte alltid reflekteras över, säger Cecilia Andersson som nyligen…

"Drömmen om ett nytt Sverige i Sierra Leone" – David Dunér skriver om August Nordenskiöld i Svenska Dagbladet

Emma Severinsson om slipsens symbolik då och nu i TV4:s Nyhetsmorgon

Kristina Lundblad har tilldelats Svenska Akademiens franska stipendium!
Kristina Lundblad har tilldelats Svenska Akademiens franska stipendium för projektet ”Où la littérature prend place. Le livre dans l’espace public/ Där litteraturen äger rum. Boken i det offentliga…

David Dunér skriver om Francis Bacons verk Novum Organum i tidskriften Respons
"Metoder för att övervinna det mänskliga tänkandets svagheter". Den engelske filosofen och politikern Francis Bacons (1561–1626) verk Novum Organum är en nyckeltext för att förstå den vetenskapliga…

Susanne Lundin intervjuas om uppsvinget för falska apotek
En av tio svenskar kan ha vänt sig till illegala nätapotek under pandemin. Forskare menar att det är en miljardindustri större än droghandeln.

Gunnar Broberg får Inge Jonssons pris
Samfundet De Nio har vid sitt senaste sammanträde beslutat att utdela Inge Jonssons pris – ett stidendium på 200 000 kronor – till professor emeritus Gunnar Broberg. Vi säger grattis!

Johanna Rivano Eckerdal intervjuas i tidskriften Arbeidsliv i Norden om att överbrygga de nordiska språkbarriärerna
– Att förstå varandras språk är en viktig fråga. Många gånger är man antingen medveten om att man inte förstår eller så tror man att man förstår och går miste om mycket, så utmaningen kan ligga på…

Modevetaren Emma Severinsson intervjuas i Svenska Dagbladet om mjukisbyxans revansch
Mjukisbyxan är både populär och bespottad, men rider nu på den bekvämlighetsvåg som pandemin har fört med sig. Modevetare drar även paralleller mellan våra upprörda åsikter om mjukisbyxornas inverkan…

Etnologen Katarzyna Herd intervjuas i Sydsvenskan om att skaka hand efter pandemin
– Pandemin lärde oss rädsla för att vara tillsammans, känna på varandra, befinna oss på samma buss. Plötsligt var allt farligt, säger Katarzyna Herd, etnolog på Kulturvetenskaper i Lund. Kommer vi…

Lars-Eric Jönsson recenserar nytt bokverk om arkitekten Sigurd Lewerentz
Professor Lars-Eric Jönsson recenserar nytt bokverk om arkitekten och allkonstnären Sigurd Lewerentz i Sydsvenskan.

Ny Bok: Negotiating Noise: Across places, spaces and disciplines – Sanne Krogh Groth (ed) James G. Mansell (ed)
– Vad är brus, var kan det höras och vad ska vi göra med det? Dessa frågor besvaras på mycket olika sätt i den här boken från forskningens perspektiv inom arkitektur, antropologi, kulturhistoria…

Historikern Jonas Nordin intervjuas om den svenska offentlighetsprincipen i det franska kultur- och samhällsmagasinet Mayonèz Mag. ”Pionniers du libre accès à l’information”

Människors föreställningar om framtiden – Henrik Brissman intervjuas i SVT om boken "Framtidens historia"
Framtiden är gammal. Mötet med morgondagen har sannolikt upptagit människors medvetande från allra äldsta tid. Henrik Brissman har skrivit en bok om framtidens historia, från babyloniernas…

Grattis Cecilia Andersson – nydisputerad i biblioteks- och informationsvetenskap
Stort grattis till Cecilia Andersson som 4/6 disputerade i biblioteks- och informationsvetenskap med avhandlingen Performing search – search engines and mobile devices in the everyday life of young…

Socker – lyxvaran som blev vardagsmat
Årets sötaste helg står för dörren. Kanske bakar du pepparkakor, lägger in sill, kokar knäck och sötad risgrynsgröt. Men vad betyder det söta för oss och vad är historien bakom sockrets intåg i vår…

Jessica Enevold forskar på mäklar- och bostadsannonser i Skåne
I många aktuella tv-program spelar renovering huvudrollen och begreppet används ofta som försäljningsargument i bostadsannonser. "Nybyggt och nyrenoverat är det nya folkhemmet, säger Jessica Enevold,…

Forskning om dålig stämning på jobbet - Katarzyna Herd och Jakob Löfgren intervjuas i Suntarbetsliv
Etnologerna Katarzyna Herd och Jakob Löfgren forskar om dålig stämning på arbetsplatser.