Gabriella Nilsson intervjuas i Sydsvenskan: Mogna kvinnor flörtar och ger sig hän på Tiktok
"På #Cougartok flörtar medelålders kvinnor med yngre män. När en 22-åring läppsynkar till klassiker från 1970-och 1980-talet flödar det in pengar från en växande fanbas. – Ömsom på skämt, ömsom på…
Rachel Irwin har beviljats medel
Rachel Irwin har fått forskningsmedel från NordForsk för projektet “Strategic solidarity: Scandinavian countries' COVID-19 vaccine diplomacy". Grattis Rachel!
Björn Magnusson Staaf: Med entré på museerna blir det färre möten mellan människor
Björn Magnusson Staaf skriver en kulturartikel i Helsingborgs Dagblad och menar att alla offentliga museer borde ha gratis inträde.
Modevetenskap firar 10 år som kandidatprogram vid Campus Helsingborg!
Pernilla Rasmussen, lektor och biträdande ansvarig för avdelningen för modevetenskap har varit med sedan starten av kandidatprogrammet i modevetenskap. 21 oktober firade utbildningen 10 år och det…
Kristina Lundblad får Bokhistoriska Sällskapets Pris 2022
Kristina får priset för att hon "med fast förankring i sin bokvetenskapliga forskning, i populärvetenskapliga forum insiktsfullt åskådliggjort för en bredare läsekrets den ökenvandring projektet Ett…
Vad händer efter studierna? Kulturvetenskaper anordnade en arbetsmarknadsdag med rubriken Arbetsmarknad för dig!
11 oktober fick vi besök av representanter från kulturområden som kan utgöra möjliga arbetsgivare och inspirera studenterna till olika karriärval. Vi fick lyssna till intressanta presentationer och…
Ny bok: Polarisering och samexistens. Kulturella förändringar i vår tid
Tom O'Dell och Lizette Gradén medverkar i boken där etnologer verksamma vid olika lärosäten skriver om erfarenheter av polarisering och misstro och om människors tillit till varandra, till politiken…
Understreckare i SvD om böcker om polarisering där flera medarbetare vid institutionen medverkar
Varför är vi så rädda för lite polarisering? "Flera nya böcker ifrågasätter bilden av den ideologiska polariseringen som något entydigt negativt – så länge konflikterna hanteras inom ramen för de…
Sara Kärrholm har beviljats medel
Sara Kärrholm har tilldelats 250 000 från Einar Hansens Allhemsstiftelse för projektet "Kvalitetslitteratur för den törstande ungdomen. Paketering, läsfrämjande- och marknadsföringsstrategier bakom…
Kulturartikel av Philip Warkander i Helsingborgs dagblad: Samtiden kräver secondhand – nu flyttar den in i city
"Modevetaren Philip Warkander ser början på en helt ny cityhandel – anpassad efter att ge kläderna tillbaka sitt gamla värde."
Ny bok: Polarisering. Idéhistoriska perspektiv på ett samtida fenomen.
Fredrik Eklöf och Jonas Hansson är redaktörer för boken där åtta idéhistoriker ger inblickar i polariserade situationer och konflikter som i exempelvis 1500- talets franska religionskrig, 1800-talets…
ABM-studenten Molly Zimmerman-Feeley tilldelas Collijnpriset 2022
"Collijnpriset 2022 för bästa uppsats inom ämnet biblioteks- och informationsvetenskap tilldelas Molly Zimmerman-Feeley för uppsatsen “What’s in the news? A Critical Discourse Analysis of…
Spaning i Akademikern: Katarzyna Herd och Jakob Löfgren intervjuas om dålig stämning
”När saker och ting inte kommer upp till ytan kan till och med havremjölk skapa dålig stämning på jobbet. För att komma till rätta med den måste vi ta i grundproblemen - och sätta oss över en uråldrig…
Ny bok: Kodex: Boken i medeltidens Sverige
Jonas Nordin, avdelningen för bokhistoria, är redaktör för en nyutkommen handbok om medeltida skriftkultur. Boken bygger på det senaste kunskapsläget och samlar ett tjugotal av Sveriges främsta…
Ny bok: Kärlek och kärnfamilj i folkhemmet - längtan, lust och oro
"Nittonhundratalet blev kärnfamiljens århundrade, men hur gick det till? Den här boken handlar om hur familjen – pappa, hemmamamma och (helst tre) barn – inte bara blev normen i svensk vardag från…
Understreckare i SvD om Tobias Lunds senaste bok
"Vad hade Ellen Key och Friedrich Nietzsche för betydelse för Hugo Alfvéns konstnärskap? En ny monumental bok om den svenske kompositörens liv och verk låter oss höra hans musik med nya öron."
Grattis Ellen Suneson – nydisputerad i konsthistoria
Ett stort grattis riktar vi till Ellen Suneson som den 27 maj disputerade i konsthistoria med avhandlingen Portraying Unease: The Art and Politics of Uncomfortable Attachments. Opponent var professor…
Vad händer med Zoégas varumärke när hjulen slutar snurra på caféet i city?
– Har Nestlé verkligen inte råd med Zoégas kafé som bär på stans historia? Etnologiprofessor Lars-Eric Jönsson ställer sig frågan i ett debattinlägg i Helsingborgs Dagblad. Frågan är om företaget är…