Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • ILHA10
Hur har människor sett på sig själva och sin omvärld genom historien? Vilka idéer och föreställningar om livet, döden, samhället, naturen och universum har utvecklats och hur påverkar de vårt sätt att tänka idag?
Undervisning – vårterminen 2021
Coronapandemin påverkar fortsatt våra utbildningar och större delen av undervisningen måste ske helt digitalt tills vidare. Var uppmärksam på den information som förmedlas i schemat och/eller i Canvas – informationen justeras löpande baserat på aktuella beslut och rekommendationer.
I idé- och lärdomshistoria får du lära dig om idéernas och vetenskapernas historia från antiken fram till idag. Du studerar olika epokers och samhällsgruppers världsbilder och lär dig vad som är kännetecknande för en viss tidsålder och kultur. Du får lära dig hur förhållandet till naturen har förändrats, varifrån de politiska begreppen om frihet och demokrati kommer, vilka åsikter som har funnits om skillnaden mellan män och kvinnor och om olika försök att skilja vetenskapen från religionen. Du kommer inom kursen även att diskutera idéspridningen, det vill säga hur teorier och synsätt förflyttat sig, mottagits och förvandlats i olika historiska kontexter.
Kursen är kronologiskt uppbyggd och i undervisningen varvas föreläsningar med seminarier där du får läsa och diskutera källtexter som haft särskild betydelse för den idéhistoriska utvecklingen. Under utbildningen tränas dina färdigheter i bland annat texttolkning, idéhistorisk analys och skriftlig framställning.
Idé- och lärdomshistoria kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1-90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t. ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp).
Du hittar mer information om hur du utformar din examen här:
www.kultur.lu.se/utbildning/vagar-till-examen.
Kurstillfälle:
vårterminen 2021
Utbildningsform:
enbart online
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2021-01-18 – 2021-06-06
Anmälningskod:
LU-71201
Behörighet:
Grundläggande behörighet
Introduktionsmöte: Måndagen den 18 januari kl. 15.15 – 17.00
Lärare:
Henrik Brissman,
Charlotte Christensen-Nugues,
Ingrid Dunér,
Frits Gåvertsson,
Bruno Hamnell,
Jonas Hansson,
Victoria Höög,
Jimmy Jönsson,
Monica Libell,
Svante Nordin,
Matthew Norris,
Kristiina Savin
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas ILHA10 - Idé- och lärdomshistoria: Grundkurs
- Bibliotekets ämnesguide Idé- och lärdomshistoria
Information om ingående delar
- Antiken och medeltiden , 6,5 hp
- Renässansen och den vetenskapliga revolutionen , 6,5 hp
- Upplysningen och romantiken , 6,5 hp
- Den moderna världsbildens framväxt , 6,5 hp
- Projektarbete , 4 hp
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Höstterminen 2025
Sen anmälan
Öppnar 15 juli
