Alla nyheter

gammal karikatyr av smittkoppsvaccinet. Illustration
10 december 2021

Slutrapporten ”Vad kan vi lära av pandemin” från Kungliga Vetenskapsakademin, KVA, belyser de medicinska konsekvenserna av pandemin och vad vi kan dra för lärdomar av den. Men även att det finns gott…

placeholder-image lu-logo
10 december 2021

disputation diskussion
7 december 2021

Vi säger stort grattis till Bruno Hamnell som den 3 december disputerade i idé- och lärdomshistoria med avhandlingen Two Quests for Unity: John Dewey, R. G. Collingwood, and the Persistence of…

placeholder-image lu-logo
7 december 2021

Hannes Sapiens Sjöblad är en teknikoptimist som utforskar hur nya innovationer påverkar människors liv. Han är så kallad biohackare och vill förbättra kroppen med hjälp av teknik. Men alla är inte…

Person med hörlurar. Bild
6 december 2021

En del föredrar att jobba eller plugga med musik. Andra vill ha tyst. Hur vi uppfattar ljud är väldigt individuellt. Musik sägs ofta öka kreativiteten, men nu tyder forskning på att det kan vara…

Foto på Ylva Haidenthaller som håller i sin avhandling och en hammare. Bild
23 november 2021

Ylva Haidenthallers avhandling i konsthistoria, spikades 22 november 2021. Disputationen äger rum fredagen 10 december 13.15 i LUX: C121. Opponent är professor Dr. Alexandra Lipinska,…

Två personer i en poddstudio och ett bokomslag. Bild
22 november 2021

Philip Warkander pratar om boken “Modevetenskap – Perspektiv på mode, stil och estetik” i podcasten Lära från lärda. Philip är lektor i modevetenskap på Lunds universitet och redaktör till boken…

Bild på Bruno Hamnell som pikar avhandlingen.
16 november 2021

Bruno Hamnells avhandling i idé- och lärdomshistoria, spikades 12 november 2021. Disputationen äger rum fredagen 3 december 10.15 i LUX: C121. Opponent är professor Anders Burman, Södertörns…

Diktens Ulla Winblad, karaktär inspirerad av Maria Christina Kiellström. Illustration av Elis Chiewitz
5 november 2021

Etnologerna Rebecka Lennartsson, Mia-Marie Hammarlin och Lars-Eric Jönsson pratar om Maria Kristina Kjellström – alias Ulla Winblad – och skvallrets vägar, funktioner och konsekvenser.

Framtidens historia omslag. Skollektion anno 2000, fransk illustration från sekelskiftet 1900.Bild
1 november 2021

Syn på framtiden har förändrats i takt med att samhället förändras. Från upplysningstidens rationella utopier till klimatförändringarnas postapokalyptiska dystopier. Framtidstanken föds på 1600-talet…

Bild på mobilskärm som visar sökmotorn Google
22 oktober 2021

– Användningen av sökmotorer är en så självklar del av vardagen att frågor som hur sökmotorn fungerar och hur resultaten genereras inte alltid reflekteras över, säger Cecilia Andersson som nyligen…

Porträtt August Nordenskiöld. SvartvitMålning
20 oktober 2021

Ihoprullade slipsar i olika färger och mönster
18 oktober 2021

Kristina Lundblad fotograf Pontus Tideman. Bild
18 oktober 2021

Kristina Lundblad har tilldelats Svenska Akademiens franska stipendium för projektet ”Où la littérature prend place. Le livre dans l’espace public/ Där litteraturen äger rum. Boken i det offentliga…

Målning. Porträtt av Francis Bacon. Bild
15 oktober 2021

"Metoder för att övervinna det mänskliga tänkandets svagheter". Den engelske filosofen och politikern Francis Bacons (1561–1626) verk Novum Organum är en nyckeltext för att förstå den vetenskapliga…

Påsar med tabletter. Bild på forskaren Susanne Lundin. Bild
13 oktober 2021

En av tio svenskar kan ha vänt sig till illegala nätapotek under pandemin. Forskare menar att det är en miljardindustri större än droghandeln.

Bild på Gunnar Broberg foto av Åsa Sjöström
8 oktober 2021

Samfundet De Nio har vid sitt senaste sammanträde beslutat att utdela Inge Jonssons pris – ett stidendium på 200 000 kronor – till professor emeritus Gunnar Broberg. Vi säger grattis!

placeholder-image lu-logo
7 oktober 2021

– Att förstå varandras språk är en viktig fråga. Många gånger är man antingen medveten om att man inte förstår eller så tror man att man förstår och går miste om mycket, så utmaningen kan ligga på…

Närbild på grå mjukisbyxa. Bild
7 oktober 2021

Mjukisbyxan är både populär och bespottad, men rider nu på den bekvämlighetsvåg som pandemin har fört med sig. Modevetare drar även paralleller mellan våra upprörda åsikter om mjukisbyxornas inverkan…

placeholder-image lu-logo
29 september 2021

– Pandemin lärde oss rädsla för att vara tillsammans, känna på varandra, befinna oss på samma buss. Plötsligt var allt farligt, säger Katarzyna Herd, etnolog på Kulturvetenskaper i Lund. Kommer vi…