Alla nyheter

placeholder-image lu-logo
14 april 2020

I nya numret av LUM intervjuas Moa Petersén om sitt intresse för det udda och skrämmande.

placeholder-image lu-logo
6 april 2020

Katarzyna Herd intervjuas i Sydsvenskan och jämför situationen med Coronaviruset med en studie kring häxtro i Frankrike på 70-talet.

3 april 2020

Moa Petersén är intervjuad i nya numret av Index on Censorship (Sage Journals) i en artikel som heter "Chipping away at our privacy".

placeholder-image lu-logo
25 mars 2020

"Coronaviruset har satt idrotten på paus. Det är illa, eftersom idrotten fyller en enormt viktig kulturell funktion i dagens samhälle, menar etnolog Katarzyna Herd."

20 mars 2020

Christopher Martins avhandling i etnologi, spikades 20/3 2020. Denna gång med deltagande även digitalt via Zoom.

19 mars 2020

Nu finns ett nytt avsnitt av Booa – Science in Motion om Kattens historia. Idag ses katten som en given medlem i många familjer. Vi döper, försäkrar och firar kattens födelsedag.

placeholder-image lu-logo
10 mars 2020

Jakob Löfgren, populärkulturforskare, intervjuas i SVT Nyheter om quiz-trendens ursprung och funktion.

placeholder-image lu-logo
2 mars 2020

Karin Salomonsson, docent i etnologi, medverkade i radioprogrammet Vega Eftermiddag och pratade om hur synen på pengar förändras när kontanter blir alltmer sällsynta i det kontantlösa samhället.

25 februari 2020

Moa Petersén, universitetslektor i digitala kulturer, berättar i en personlig intervju om sin forskning om fenomenet microchippning.

placeholder-image lu-logo
24 februari 2020

"Sverige är det mest kontantlösa landet i världen, något som inte uppskattas av alla. Kontantupproret vill tvinga näringsidkare att kunna ta emot kontanter."

10 februari 2020

placeholder-image lu-logo
7 februari 2020

Gunnar Boberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria, får priset för Linnébiografin Mannen som ordnade naturen.

5 februari 2020

Sanne Krogh Groth, docent i musikvetenskap, är redaktör för boken tillsammans med Holger Schulze, professor i musikvidenskab, Københavns Universitet.

30 januari 2020

Lizette Gradén och Tom O'Dell medverkar i boken med kapitlet "Hip heritage and heritage pasts: tensions when re-fashioning museum culture".

placeholder-image lu-logo
22 januari 2020

23-24 januari arrangeras en konferens på Kulturen i Lund där ett 50-tal anställda från museer, universitet och Riksantikvarieämbetet kommer att diskutera forskningens betydelse för museernas roll i…

placeholder-image lu-logo
7 januari 2020

"De är giganter på nätet och omsätter stora pengar. Men hur är deras yrkesvardag, egentligen? De närmaste fyra åren ska etnologen Gabriella Nilsson i Lund granska ett alltmer inflytelserikt yrke: den…

placeholder-image lu-logo
20 december 2019

placeholder-image lu-logo
19 december 2019

Erik Philip-Sörensens Stiftelse för främjande av genetisk och humanistisk vetenskaplig forskning har tilldelat medel till fyra forskare vid Institutionen för kulturvetenskaper.

placeholder-image lu-logo
12 december 2019

Katarzyna Herd, etnolog, intervjuas i DN om supporterkultur och hyllningen till Marcus Rosenberg i MFF.

placeholder-image lu-logo
11 december 2019

Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria, har för sin forskargärning tilldelats Uppsala universitets Linnémedalj i guld för 2019.