Beneath and near the Milky Way – en föreläsning om planetarisk utforskning, exoplaneter och universums gränser, från renässansen till upplysningen
Föreläsningen är öppen för alla som är intresserade av humanistiska och samhälleliga perspektiv på människor i yttre rymden! Välkomna den 10 mars.
Därför blir det dålig stämning på jobbet
Odiskade kaffekoppar eller alltför privata samtalsämnen - det finns många orsaker till dålig stämning på jobbet, enligt etnologerna Katarzyna Herd och Jakob Löfgren som intervjuas i Sydsvenskan. Deras…
Professor Max Liljefors invald i Kungliga vetenskapsakademien
Nya ledamöter valdes in i Vetenskapsakademien vid allmän sammankomst 12 januari i år. Såväl klasserna för geovetenskaper och biologiska vetenskaper som klassen för humaniora och framstående förtjänst…
Ny professor i digitala kulturer!
Den 12 januari beslutade rektor att anställa Pelle Snickars som professor i digitala kulturer. Pelle Snickars är idag anställd vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper vid Umeå universitet,…
Skulle du kunna tänka dig att leva med ett djurs hjärta i kroppen?
Den 7 januari i år genomfördes i USA världens första transplantation av ett grishjärta till en människa.
Socker – lyxvaran som blev vardagsmat
Årets sötaste helg står för dörren. Kanske bakar du pepparkakor, lägger in sill, kokar knäck och sötad risgrynsgröt. Men vad betyder det söta för oss och vad är historien bakom sockrets intåg i vår…
Jakob Christensson har fått Stora fackbokspriset 2021
”Författaren tar med sina läsare på en oupphörligen givande resa genom tid och rum. I tolv essäer om varelser i vatten – från val och haj till kräfta och krokodil – samspelar lärdom och stilkonst med…
Grattis Ylva Haidenthaller – nydisputerad i konsthistoria
Vi säger stort grattis till Ylva Haidenthaller som den 10 december disputerade i musikhistoria med avhandlingen The Medal in Early Modern Sweden: Significances and Practices. Opponent var professor…
Munskydd, sociala medier och långtidscovid – det har vi lärt oss av pandemin
Slutrapporten ”Vad kan vi lära av pandemin” från Kungliga Vetenskapsakademin, KVA, belyser de medicinska konsekvenserna av pandemin och vad vi kan dra för lärdomar av den. Men även att det finns gott…
Grattis Bruno Hamnell – nydisputerad i idé- och lärdomshistoria
Vi säger stort grattis till Bruno Hamnell som den 3 december disputerade i idé- och lärdomshistoria med avhandlingen Two Quests for Unity: John Dewey, R. G. Collingwood, and the Persistence of…
Chippet i Hannes kropp öppnar dörrar och mäter hälsan – men hur blir det med integriteten?
Hannes Sapiens Sjöblad är en teknikoptimist som utforskar hur nya innovationer påverkar människors liv. Han är så kallad biohackare och vill förbättra kroppen med hjälp av teknik. Men alla är inte…
Tar du av dig lurarna när du ska tänka?
En del föredrar att jobba eller plugga med musik. Andra vill ha tyst. Hur vi uppfattar ljud är väldigt individuellt. Musik sägs ofta öka kreativiteten, men nu tyder forskning på att det kan vara…
Spikning: Ylva Haidenthaller – The Medal in Early Modern Sweden: Significances and Practices
Ylva Haidenthallers avhandling i konsthistoria, spikades 22 november 2021. Disputationen äger rum fredagen 10 december 13.15 i LUX: C121. Opponent är professor Dr. Alexandra Lipinska,…
Philip Warkander medverkar i Lära Från Lärda – Sveriges största fackbokspodd.
Philip Warkander pratar om boken “Modevetenskap – Perspektiv på mode, stil och estetik” i podcasten Lära från lärda. Philip är lektor i modevetenskap på Lunds universitet och redaktör till boken…
Spikning: Bruno Hamnell – Two Quests for Unity: John Dewey, R. G. Collingwood, and the Persistence of Idealism
Bruno Hamnells avhandling i idé- och lärdomshistoria, spikades 12 november 2021. Disputationen äger rum fredagen 3 december 10.15 i LUX: C121. Opponent är professor Anders Burman, Södertörns…
Om skvallrets mekanismer – när Maria Christina Kjellström blev kändisen Ulla Winblad
Etnologerna Rebecka Lennartsson, Mia-Marie Hammarlin och Lars-Eric Jönsson pratar om Maria Kristina Kjellström – alias Ulla Winblad – och skvallrets vägar, funktioner och konsekvenser.
Utopiernas och dystopiernas historia – Henrik Brissman medverkar i podden Historia Nu och Cliopodden
Syn på framtiden har förändrats i takt med att samhället förändras. Från upplysningstidens rationella utopier till klimatförändringarnas postapokalyptiska dystopier. Framtidstanken föds på 1600-talet…
Googla – det gör man i skolan
– Användningen av sökmotorer är en så självklar del av vardagen att frågor som hur sökmotorn fungerar och hur resultaten genereras inte alltid reflekteras över, säger Cecilia Andersson som nyligen…